24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransnistria marchează 22 de ani de la autoproclamarea independenței

Transnistria marchează 22 de ani de la autoproclamarea independenței

Regimul separatist de la Tiraspol marchează astăzi 22 de ani de la autoproclamarea independenţei printr-o paradă militară, dar și numeroase evenimente culturale, informează NewsIn.

Festivităţile au început cu depuneri de flori la Memorialul Gloriei Militare, iar, ulterior, în Piaţa Suvorov din Tiraspol, va fi organizată o paradă militară.
Locuitorii din Tiraspol şi participanții la ceremoniile organizate în oraș sunt invitaţi la numeroase expoziţii şi târguri. Copiii vor participa la un concurs de desene pe asfalt, apoi va avea loc o paradă a automobilelor de epocă.
La 2 septembrie 1990, Transnistria, fâșie de pământ între Nistru și Ucraina, parte a Republicii Moldovenești în timpul URSS, și-a anunțat secesiunea, gest care a dus ulterior la o confruntare armată sângeroasă. În războiul civil din 1992 au murit aproximativ 1.500 de persoane.
După semnarea unui acord, rușii au decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menține pacea, însă aceștia au ajutat în final la consolidarea autoritaților separatiste. De atunci, guvernul moldovean nu mai are nicio autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de șase sate din raionul Dubăsari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS