10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii au scăpat de bac

Elevii au scăpat de bac

Bacalaureatul de toamnă s-a încheiat pentru 3.477 de candidaţi din Dolj. Duminică, elevii vor afla rezultatele, dar sunt destui care nu-şi fac prea mari speranţe de promovare din cauza matematicii.

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-a încheiat vineri cu ultima probă scrisă, cea la alegere, unde elevii a trebuit să-şi demonstreze cunoştinţele la una dintre cele zece discipline stabilite de minister: anatomie, biologie, chimie, fizică, geografie, informatică, economie, filosofie, psihologie şi sociologie. În Dolj, această ultima zi a adus şi cel mai mic procentaj de prezenţă la examen – 80,17%, din cei 1.841 de candidaţi înscrişi absentând vineri 365 de elevi. Luni, la proba scrisă de limba şi literatura română se înregistraseră 260 de absenţe din 1.747 de elevi înscrişi la examen, în timp ce miercuri, din cei 2.872 de candidaţi la matematică şi istorie, au absentat 360.
„În general, cei care au absentat la o probă, nu au venit nici la celelalte. LaÎn ce-i priveşte pe aceştia se consideră ca şi cum la probele respective ar fi luat notă sub 5 şi pot da bacalaureatul în sesiunea viitoare, iar probele la care au fost şi au obţinut notă de trecere le pot fi echivalate. Cei care nu au obţinut peste nota 5 la o probă, o repetă în sesiunea următoare, iar dacă a luat la toate note peste 5, dar media generală nu este peste 6, se va mai da examen la una dintre probe, la libera alegere. Cine nu a promovat examenul de bacalaureat două sesiuni la rând, a treia oară va trebui să plătească o taxă de participare“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu, preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.

Cinci eliminaţi în ultima zi

Ultima probă a examenului de bacalaureat a adus şi cel mai mare număr de elevi eliminaţi în Dolj. Dacă luni şi miercuri au fost scoşi din examen câte trei candidaţi, vineri s-au consemnat cinci cazuri de fraudă sau tentativă de fraudă. Doi dintre elevii eliminaţi au schimbat ciornele între ei, alţi doi au fost depistaţi vorbind la telefonul mobil, iar altul a fost găsit cu materiale inspirative. Toţi cei eliminaţi au primit interdicţie de a se prezenta la următoarele două sesiuni de bacalaureat. „Cine a fost serios şi a învăţat s-a văzut din prima zi. Am avut destui elevi care au dat dovadă de seriozitate şi care au venit şi la cursurile de pregătire de pe perioada verii. La limba şi literatura română am înţeles că sunt şi note peste 9, unele chiar şi peste 9,50, semn că unii elevi chiar au pregătit acest examen de maturitate şi vor să-şi continue studiile în învăţământul superior. După ce vom evalua toate tezele, vom şti şi care este procentul de promovabilitate. Sper să fie unul cât mai mare“, a mai spus Nicuşor Cotescu.

Matem atica i-a încurcat pe elevi

Din toate probele bacalaureatului de toamnă, cea mai dificilă a fost matematica, probă după care elevii suspinau şi vineri. „Nu am prea multe speranţe, pentru că nu am făcut mare lucru la matematică. La română a fost bine, acum am dat la chimie şi m-am descurcat, dar matematică ne-a îngropat pe toţi, mai ales al treilea subiect. A fost la fel de greu ca în vară“, a spus un elev care a susţinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ Craiova. „Eu am dat la biologie şi nu mi s-a părut greu. Şi la română m-am descurcat, dar la matematică nu prea am făcut. Asta e, o să mai dau o dată“, a adăugat alt candidat. „Nu mai spun că ne-am simţit în sală ca la puşcărie. Camere peste tot, profesorii au stat numai cu ochii pe noi…“, a completat acesta. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a admis faptul că subiectele la matematică au avut un grad de dificultate asemănător cu cel din prima sesiune, lucru care i-a încurcat serios pe elevii care sperau să ia bacul măcar în toamnă.
De matematică au scăpat în această sesiune doar 85 de elevi, cei de la profilul uman, pentru care proba obligatorie a fost istoria. „Nu ştiu dacă este tocmai corect, pentru că la istorie au de învăţat un singur manual, de vreo 80 de pagini, în timp ce la matematică sunt opt manuale. Chiar şi aşa elevii au mai scos câte o perlă şi la istorie. De exemplu, un elev a scris că «Istoria românilor începe cu Adam şi Eva»“, a afirmat preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, Nicuşor Cotescu.
Primele rezultate ale examenului de bacalaureat vor fi afişate duminică, până în ora 16.00, iar până la ora 20.00 se pot depune eventualele contestaţii. Rezultatele finale, după analizarea contestaţiilor, vor fi anunţate miercuri, 5 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS