17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate1.000 de scări vor termoizolare

1.000 de scări vor termoizolare

Proprietarii de apartamente din 1.000 de scări de bloc din Craiova au semnat pentru reabilitarea termică a apartamentelor lor cu ajutorul fondurilor europene. Anunţul a fost făcut ieri, în şedinţa consiliului local, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „Este o muncă titanică să mergi din uşă-n uşă ca să convingi orice cetăţean să-şi dea semnătura, pentru că, dacă într-o scară de bloc există chiar şi un singur cetăţean care nu este de acord cu termoizolarea, atunci scara respectivă nu mai poate intra în proiect. Până acum, avem 1.000 de scări de bloc unde am primit acceptul tuturor proprietarilor. Sunt foarte multe scări la care însă nu s-a ajuns, dar vă asigur că se va ajunge zilele următoare. Timpul e scurt şi trebuie să ne mişcăm repede, pentru că finanţarea se va acorda pe sistemul «primul venit, primul servit!». Din cauza asta nu stăm foarte mult ca să convingem fiecare cetăţean“, a spus Olguţa Vasilescu.

Gratis, dar nu tocmai…

În privinţa costurilor, edilul-şef le-a explicat consilierilor că, într-adevăr, Ghidul Solicitantului prevede că şi proprietarul apartamentului trebuie să pună o parte din contravaloarea lucrării, dar că Primăria Craiova speră să acopere de la bugetul local partea de cheltuieli pe care ar trebui s-o achite cetăţenii.
„Vizavi de costuri, Uniunea Europeană pune, într-adevăr, 60% din sumă, restul de 40% ar trebui să fie cofinanţare de la Guvernul României, administraţia locală şi cetăţean. Există, însă, variante. Deocamdată suntem în discuţii cu cei de la guvern să vedem cât vor asigura ei din aceşti 40%, ca să ştim care-i partea noastră. Însă, eu sunt absolut convinsă că, în majoritatea cazurilor, partea care va reveni Craiovei şi craiovenilor, adică tot ce va trebui să pună consiliul local şi cetăţenii, acestea vor fi adunate, iar contribuţia va fi suportată în întregime de consiliul local, astfel încât măcar primii care intră în acest program vor beneficia de reabilitare termică gratuită. Asta înseamnă anveloparea termică a blocurilor, refacerea acoperişului, schimbarea tocăriei, inclusiv a uşii de pe scara blocului. Mai mult decât atât, ni se dă posibilitatea, tot prin acest program, să facem şi sistemul de distribuţie pe orizontală a utilităţilor, astfel încât vom aduce conductele de apă şi căldură la uşa fiecărui cetăţean, neintrând însă în apartamente ca să îi deranjăm. În momentul în care ei doresc să se branşeze, pot să facă acest lucru“, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.
Aşadar, primăria îi aduce cetăţeanului conductele de apă rece, apă caldă şi căldură până la uşa apartamentului, dar nu i se bagă şi în casă. Branşarea individuală a apartamentelor se va face exclusiv pe cheltuiala proprietarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS