6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIoan Rus: Logica politicienilor, păguboasă

Ioan Rus: Logica politicienilor, păguboasă

Politicienii au făcut joc cu sumă nulă toată vara, este concluzia fostului ministru de interne Ioan Rus, în prima apariţie publică după demisia de la şefia ministerului. Dacă era mai multă logică în demersul politic, de la Băsescu, Antonescu şi Ponta, până la toţi cei implicaţi, puteam fi într-o situaţie mult mai bună decât cea în care ne aflăm azi, a declarat Rus, în exclusivitate la Transilvania Live.
„Concluzia mea personală: fiindcă a revenit Traian Băsescu, poporul român sau românii nu au nimic de câştigat. Fiindcă nu a rămas Crin Antonescu la Cotroceni, românii n-au nimic de pierdut“, a spus Ioan Rus.
Fostul ministru de interne şi-a exprimat speranţa ca, din experienţa pe care a trăit-o întregul popor în legătură cu referendumul din 29 iulie, să învăţăm ca de aici înainte să fim mai atenţi când ne propunem să facem ceva şi să şi facem ce ne-am propus, nu să operăm cu jumătăţi de măsură.
„Dacă toată lumea ne-am fi propus să-l schimbăm pe Traian Băsescu, trebuia să meargă încă un milion de oameni la vot. Dacă Traian Băsescu şi ai lui erau corecţi, îi lăsau şi pe ai lor să meargă la vot, nu boicotau referendumul. Noi n-am putut mobiliza nouă milioane, iar ei au putut să demobilizeze un milion şi ceva, ca urmare au blocat referendumul. Teoria pe care o ţin acum pedeliştii: că din 18 milioane de români cu drept de vot, şapte milioane au votat pentru demitere, înseamnă că 11 milioane sunt cu Traian Băsescu. În 2007, dacă ar fi aşa, pe aceeaşi logică, tot din 18 milioane au votat patru milioane cu Traian Băsescu. Înseamnă că 14 milioane au fost împotriva lui Traian Băsescu. Deci, Traian Băsescu este demis de vreo patru ani“, a declarat Ioan Rus.
Cât despre revenirea într-o funcţie publică, el afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla doar când în România va veni şi vremea oamenilor obişnuiţi.

Toate ţările îşi adună cetăţenii la vot

Fostul ministru de interne, Ioan Rus, nu crede că românii din străinătate ar trebui scoşi de pe listele electorale. Acesta a menţionat marţi seară la Transilvania Live că, pentru un interes politic mărunt nu ar trebui uitată contribuţia pe care o au cei din diaspora la dezvoltarea economiei.
„Dacă ne uităm în jur, toate ţările, toate ţările, şi Ungaria e cel mai aproape, îşi adună cetăţean cu cetăţean, indiferent unde e el. Dacă e în Cape Town sau Ottawa, să-l adune în jurul Budapestei, să voteze pentru Ungaria, să cutare. Iar noi, în baza unui interes mărunt legat de demiterea preşedintelui, mărunt, în comparaţie cu interesul strategic de a coagula toţi românii în jurul Bucureştiului, ne trece prin mintea noastră greşit făcută ca să creăm cetăţean de mai multe categorii“, a spus Rus.

Antonescu, o deziluzie

„Despre Crin Antonescu aveam o părere bună până la referendum. M-a dezamăgit, însă, prin felul în care a ales şi a înţeles să se comporte ca preşedinte intermar“, a mai spus Ioan Rus cu acelaşi prilej.
„În loc să-mi dea un telefon să mă întrebe, pe telefonul ăla, cu care e legat de ministrul de interne, să mă întrebe cum e cu astea… În loc să mă întrebe, a ales să meargă la TV şi să se certe cu mine prin televiziuni, că am ceva de ascuns, că mint, că ascund cifre. Asta pentru mine a reprezentat o bilă neagră. Nu-l şterg de pe listă, dar o perioadă nici nu l-aş mai număra. Pentru mine a fost o deziluzie“.

Cred în generația lui Ponta

„Cred în Victor Ponta şi în generaţia politicienilor de 40 de ani. Trebuie sprijiniţi cu mare atenţie“, altfel, avertizează fostul ministru de interne, riscurile sunt mari. Ioan Rus a declarat că preşedintele PSD poate fi un bun premier şi este un politician de viitor, chiar în urma scandalului de plagiat.
„Bătrânii au rolul lor. Nici un automobil nu are doar pedale de acceleraţie, toate au şi frână. Deci, ici şi colo, câte un bătrân care frânează e în regulă. Dar noi, generaţia celor mai în vârstă, să spunem, dacă nu sprijinim această generaţie tânără de 40, 35 de ani, nouă nu-i cine să ne dea pensia peste 50 de ani, care va fi o foarte mare problemă. Ăsta e motivul pentru care m-am dus să particip la acest guvern“, a mai spus Ioan Rus.
www.transilvanialive.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS