10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ s-a dedulcit la banii Primăriei Roşia de Amaradia

ISJ s-a dedulcit la banii Primăriei Roşia de Amaradia

Edilul comunei gorjene Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, acuză Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj că a retras ilegal bani din conturile primăriei. Este vorba de suma de 30.000 de lei, bani destinaţi iniţial reparaţiilor de la unităţile şcolare. Deschiderea unui nou an şcolar se apropie cu paşi repezi, edilul susţinând astfel că se va afla în imposibilitatea de a pregăti şcolile pentru acest eveniment. Şi alte primării se confruntă cu aceeaşi problemă, spune Cotojman, care nu înţelege cum de s-a ajuns în această situaţie, nimeni de la Inspectoratul Şcolar nedorind să explice cum de banii care au fost repartizaţi primăriei din localitate pentru reparaţiile la şcoli au fost ulterior retraşi din cont. Cu toate că au promis că cel târziu ieri vor rezolva problema, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj nu s-au ţinut de cuvânt şi nici nu au oferit o explicaţie plauzibilă pentru cele întâmplate.

Primarul vrea să facă plângere penală

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, ameninţă că va face o plângere penală pentru abuz în serviciu conducerii ISJ şi celor care s-au ocupat de gestionarea banilor. „La unităţile de învăţământ avem o problemă deosebită pentru că de la ISJ am primit un termen şi mi-au promis că problema e rezolvată. Cei de la Inspectoratul Şcolar General, care se ocupă cu mutatul banilor dintr-un cont într-altul, fără să ceară nici avizul meu, nici al directorului, ne-au luat 30.000 de lei din banii pe care îi aveam în contul primăriei. Sumele aveau ca destinaţie plata energiei electrice la şcoli, plata combustibilului pentru încălzirea unităţilor de învăţământ. Au mai luat şi de la alte două – trei primării, dar cu acordul lor şi au transferat sumele în bugetul Primăriei Târgu Jiu. Nu e vorba de bani care nu au fost cheltuiţi la timp, pentru că e vorba de trimestrele al treilea şi al patrulea. Deci, sunt bani pe care urma să îi cheltuiesc și din care trebuia să plătesc lemnele pentru şcoli. Eu ce fac la iarnă? Dacă nu-mi returnează banii la termenul pe care mi l-au comunicat, eu sunt nevoit să fac plângere la Parchet pentru abuz în serviciu“, a declarat primarul Liviu Cotojman (PDL).

Ar fi primit prea mulţi bani

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj cunosc problema, dar spun că au fost repartizaţi mai mulţi bani decât erau necesari pentru reparaţiile şi igienizările unităţilor de învăţământ din Roşia de Amaradia. Ion Işfan, inspectorul şcolar adjunct al ISJ Gorj, susţine că de vină ar fi primarul din Roşia de Amaradia, care trebuia să se prezinte ieri-dimineaţă la Inspectoratul Şcolar pentru lămurirea problema banilor. „Nu aveam cum să-i iau eu banii lui din cont. Nu ştiu ce discuţii au fost cu Finanţele. Trebuia să vină de luni la Inspectorat să lămurim problema. Eu am înţeles că s-a greşit şi au fost repartizaţi mai mulţi bani decât ar fi trebuit repartizaţi la numărul de elevi existenţi la şcolile din comună. E vorba de finanţarea aceea per capita. Ar fi înţeles şi el că banii s-ar fi luat din altă parte. Dacă face plângere, să facă. Mai nou, pedeliştii fac plângeri la Parchet. E problema dânsului şi îşi asumă ce spune acolo“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general adjunct.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS