10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii din Poşta Română ameninţă cu acţiuni de protest

Sindicaliştii din Poşta Română ameninţă cu acţiuni de protest

Statul va vinde 20% din companie unui investitor strategic. Angajaţii Poştei se plâng că susţin din buzunar achiziţia de consumabile şi curăţenia şi se tem de disponibilizări şi tăieri de salarii, din această toamnă.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), organizaţie sindicală cu peste 25.000 de membri din cei aproximativ 33.000 de angajaţi din Poşta Română, anunţă ample mişcări de protest din cauza măsurilor economice pe care statul le va lua în cazul acestei companii. Sindicaliştii urmează să organizeze proteste în toate fostele regionale ale Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), cea de la Craiova fiind programată pentru 24 august. Angajaţii reproşează conducerii lipsa de interes pentru gestionarea eficientă a companiei. Oficiantele de la ghişeu „sunt în situaţia de a cumpăra lunar, din salariul lor net de până la 1.100 de lei, rechizite, consumabile (toner, tuş, hârtie pentru imprimante), formularistică necesare activităţii“, pe care, „din incompetenţă, rea-voinţă şi nesimţire, personalul din centralul companiei nu le cumpără şi nu le trimit către oficiile poştale“, spun sindicaliştii. O oficiantă este astfel „jefuită“ de CNPR, lunar, cu sume cuprinse între 20 şi 50 de lei. Angajaţii Poştei se plâng că nici măcar materialele de curăţenie nu sunt asigurate.
„Pe lângă curăţenia la locul de muncă, salariaţii sunt obligaţi să spele pe jos în spaţiile comune, în sălile pentru public şi în WC, cu materiale cumpărate tot de ei“, afirmă liderii sindicali. Alte reproşuri: orele suplimentare sunt neplătite şi nerecuperate, refuzul de a angaja personal pe funcţiile unice. Măsurile pe care statul le-a anunţat nu sunt de bun agur. Ele includ, printre altele: eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanţă şi a numărului de tichete de masă, eliminarea sporului pentru cumul de funcţii, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru 2.000 de angajaţi şi apoi concedierea lor, disponibilizarea a 20% dintre salariaţii companiei.
„Respingem planul propus pentru CNPT de la 1 septembrie, ca şi amputarea salariilor, garantate prin contractul colectiv de muncă până în 2018“, a precizat Petre Mirea, şeful Regiunii Federale Sindicale Craiova din CNPR. Guvernul a adoptat recent o hotărâre (HG nr. 761/2012) pentru aprobarea strategiei de privatizare a CNPR. Potrivit acesteia, statul va vinde către un investitor strategic 20% din capitalul social al CN „Poşta Română“ SA, prin emiterea de acţiuni şi majorarea capitalului social. Guvernul şi-a asumat privatizarea cu un investitor strategic prin memorandumul cu FMI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS