11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuşcărie pe viaţă pentru ucigaşii unei tinere din Segarcea

Puşcărie pe viaţă pentru ucigaşii unei tinere din Segarcea

Tribunalul Penal şi Civil din Ferrara, Italia, a condamnat la închisoare pe viaţă un italian şi o româncă, acuzaţi că, în februarie 2008, au ucis cu mai multe lovituri de ciocan o tânără de 19 ani din Segarcea, după care i-au incendiat cadavrul şi l-au aruncat la marginea unei păduri.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova au comunicat că au acordat asistenţă autorităţilor judiciare italiene în dosarul în care românca Gianina Pistroescu şi italianul Sergio Benazzo sunt judecaţi pentru uciderea unei tinere de 19 ani din Segarcea.
Potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi au fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, omor calificat şi profanare de cadavre, după ce, în cursul anului 2008, au exploatat-o sexual şi ucis-o pe Paula Burci, de 19 de ani, din Segarcea.
Tânăra fusese dusă în Italia de cei doi inculpaţi în ianuarie 2008, cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit, însă au obligat-o să se prostitueze alături de alte femei. O lună mai târziu, Paula a cunoscut un client care i-a promis că o va ajuta să fugă, însă Gianina Pistroescu şi Sergio Benazzo au aflat şi au hotărât să o ucidă pentru ca nu cumva tânăra să-i dea pe mâna autorităţilor.
Anchetatorii din Italia au stabilit că Paula a fost ucisă pe 14 februarie 2008, fiind lovită de mai multe ori cu un ciocan în cap. După aceea, chiar dacă încă mai respira, cei doi au incendiat trupul fetei şi au abandonat cadavrul carbonizat într-un loc izolat, la marginea unei păduri din localitatea Zocca di Ro Ferrarese.
Corpul tinerei doljence a fost găsit pe 24 martie, iar autorităţile italiene au început o anchetă care s-a finalizat abia în 2011, cu ajutorul procurorilor doljeni, a ofiţerilor BCCO Craiova şi a SRI Dolj.

S-a confesat colegei de celulă

Anchetatorii din Italia şi-au concentrat atenţia asupra lui Sergio Benazzo, ştiind că el a fost proxenetul Paulei, împreună cu Gianina Pistroiescu. Aceasta din urmă a fost extrădată în România, la începutul anului 2009, pentru că avea de executat o pedeapsă de cinci ani pentru proxenetism. În luna mai 2009, autorităţile române au primit un mandat european de arestare emis de Tribunalul Penal şi Civil din Ferrara pe numele femeii, iar Curtea de Apel Craiova a dispus extrădarea urmăritei, aceasta ajungând în Penitenciarul din Bologna.
Cât timp a fost încarcerată în Penitenciarul Craiova, procurorii DIICOT au solicitat interceptarea ambientală a discuţiilor purtate de Gianina Pistroescu în celula sa. Aceste interceptări au accelerat destul de mult ancheta, pentru că Pistroescu i-a povestit unei colege de celulă, Iana Şerbănoiu, cum a fost ucisă în Italia tânăra de 19 ani. Ulterior, Şerbănoiu a devenit unul dintre martorii-cheie ai procesului în care Benazzo şi Pistroescu sunt judecaţi pentru trafic de persoane, omor calificat şi profanare de cadavre.
După ce au fost puse cap la cap probele strânse de procurorii doljeni cu cele ale autorităţilor italiene, în martie 2011, Pistroescu şi Benazzo au fost trimişi în judecată, iar la sfârşitul lunii trecute, Tribunalul Penal şi Civil din Ferrara i-a condamnat la închisoare pe viaţă. Potrivit publicaţiei italiene La Nuova Ferrara, la şedinţa de judecată a fost prezent numai Benazzo, Gianina Pistroescu alegând să aştepte sentinţa în penitenciar. În plus, instanţa a dispus ca rudele Paulei Burci să fie despăgubite de inculpaţi cu 150.000 de euro, însă avocatul familie Burci a precizat că, cel mai probabil, banii nu vor ajunge niciodată la părţile civile din dosar. „Aceştia sunt nişte bani pe care probabil clienţii mei n-o să-i vadă niciodată, dar s-a făcut dreptate pentru Paula. Procuratura a făcut o treabă extraordinară“, a declarat avocatul Paolo Palleschi pentru ziarul La Nuova Ferrara.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS