9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHarta 3D a Universului

Harta 3D a Universului

Astronomii americani au dezvăluit recent cea mai mare hartă 3D a cerului realizată vreodată, informează portalul tech2.in.com. Uriaşa hartă localizează atât galaxii uriaşe, cât şi găuri negre îndepărtate, şi se bazează pe informaţiile furnizate de studiul Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III). Noua reprezentare a cerului marchează poziţia şi dimensiunile a peste un milion de galaxii, „acoperind“ un volum total echivalent cu cel al unui cub cu latura de patru miliarde de ani-lumină. Directorul SDSS-III, Daniel Einstein, cercetător la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian, a explicat că echipa şi-a propus să întocmească cea mai mare reprezentare pe hartă a Universului de până acum, hartă pe care să o folosească pentru a înţelege cum se produce accelerarea expansiunii universului. Documentul este elementul principal al raportului Data Release 9, care face publice datele colectate în primii doi ani din cei şase ai proiectului de cercetare SDSS-III.

Raportul Data Release 9

Potrivit unui comunicat de presă emis de Centrul Harvard-Smithsonian, raportul include imaginile a 200 de milioane de galaxii şi spectrele a 1,35 milioane de galaxii. Spectrele sunt elemente în legătură cu care informaţiile şi datele se colectează într-o perioadă de timp mai mare decât în cazul fotografiilor, însă pun la dispoziţia astronomilor cea de-a treia dimensiune de care cercetătorii au nevoie pentru a putea măsura distanţele dintre galaxii. „Obiectivul nostru este acela de a pune la punct un catalog care să fie utilizat de oamenii de ştiinţă mult timp după ce noi nu vom mai exista“, a explicat profesorul Michael Blanton de la Universitatea New York, coordonatorul echipei care a elaborat raportul Data Release 9.
Acesta include date noi furnizate de studiul spectroscopic de oscilaţie Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) aflat în desfăşurare, care va calcula poziţiile unor galaxii uriaşe situate la o distanţă de până la şase miliarde de ani-lumină, dar şi poziţia quasarilor (găuri negre uriaşe care se „hrănesc“ cu stele şi gaze eliberate în Univers) aflaţi la o depărtare de până la 12 miliarde de ani lumină de Terra. BOSS se concentrează pe analiza acestor galaxii strălucitoare, de dimensiuni mari, pentru că acestea se află în aceleaşi locuri ca şi galaxiile mai mici şi sunt uşor de reperat. De aceea, localizarea şi reprezentarea pe hartă a acestor galaxii uriaşe reprezintă un pas înainte făcut spre reprezentarea pe hartă a restului de galaxii ale universului.

Utilitate

Având la dispoziţie o astfel de hartă, oamenii de ştiinţă pot reconstitui istoria universului din ultimele şase miliarde de ani. Odată ce vor avea la dispoziţie acest istoric, astronomii vor putea face estimări mai bune cu privire la proporţia de „materie întunecată“ – materie pe care nu o putem vedea direct pentru că nu emite sau absoarbe lumină, şi de „energie întunecată“ – forţa misterioasă care generează expansiunea accelerată a Universului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS