12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRânca devine capitala sportului

Rânca devine capitala sportului

Autorităţile din Gorj au început pregătirile pentru a transforma zona Rânca într-o veritabilă capitală a sporturilor montane de vară. În perioada 10-12 august, Rânca va găzdui două etape, a noua şi a zecea, din cadrul Campionatului naţional de viteză pe traseu montan „Cupa Gorjului“, precum şi cea de-a doua ediţie a „Transalpin Bike Marathon 2012“. Potrivit reprezentanţilor Salvamont Gorj, Campionatul naţional de viteză pe traseu montan va aduce în Gorj zeci de echipaje cu maşini de zeci de mii de euro fiecare, precum şi pe cei mai buni piloţi de raliu din România. Competiţia va avea o secţiune dedicată începătorilor, precum şi una rezervată piloţilor experimentaţi. La ediţiile trecute au participat şi politicieni precum fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, dar şi actualul prim-ministru Victor Ponta. Momentan, nu şi-au anunţat încă participarea la Campionatul naţional de viteză pe traseu montan politicieni sau alte persoane publice.

Se aşteaptă la peste 250 de ciclişti

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj, a declarat că pe 12 august va avea loc, pe şoseaua Transalpina, Festivalul „Transalpin Bike Marathon 2012“. Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia va fi onorată cu prezenţa de cei mai valoroşi ciclişti din România, fiind aşteptaţi şi participanţi din afara ţării. Traseul are trei bucle şi o bună parte a acestuia se află la peste 2.000 de metri altitudine. În concurs vor exista trei secţiuni: avansaţi (55 de kilometri), clasic (35 de kilometri) şi family (10 kilometri). La această ultimă categorie se pot înscrie în concurs un părinte alături de un copil de peste 14 ani. Atât participanţii la Campionatului naţional de viteză pe traseu montan „Cupa Gorjului“, cât şi cicliştii de la Festivalul „Transalpin Bike Marathon 2012“ vor primi puncte, în funcţie de locurile ocupate, precum şi diplome, cupe şi medalii. Anul trecut, au fost la Rânca peste 250 de ciclişti, organizatorii estimând că în acest an numărul participanţilor va fi mult mai mare.

Număr mare de turişti

Salvamontiştii se aşteaptă şi în acest weekend, dar mai ales în cel următor la un număr record de turişti. Dacă vor să urce la Rânca, turiştii trebuie să îşi facă din timp rezervări, mai ales că pe perioada desfăşurării efective a celor două etape din Campionatul naţional de viteză pe traseu montan circulaţia va fi oprită. „Când ai două asemenea competiţii trebuie să începi pregătirile din timp. Principalul organizator al Campionatului naţional de viteză pe traseu montan este Clubul auto «Corex», iar la Festivalul de mountain bike este Asociaţia «Pro Bike». Sunt competiţii care se desfăşoară pe un traseu cu grad de dificultate ridicat şi de aceea este foarte spectaculos şi avem mulţi competitori, dar şi spectatori. Cicliştii vor avea inclusă în traseu o porţiune din Transalpina, mă refer la cei avansaţi, care vor ajunge şi la peste 2.000 de metri. Rânca va beneficia în perioada 10-12 august de o promovare turistică foarte bună de pe urma acestor competiţii. De obicei, în weekenduri s-a ajuns să nu mai existe locuri de cazare. Este bine ca persoanele care vor să participe la competiţii sau doar să privească să îşi rezolve din timp problemele de cazare. Ne aşteptăm la un număr foarte mare de turişti de această dată“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS