16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa care a încins Palilula

Apa care a încins Palilula

Ce se poate întâmpla când o comună rămâne fără apă pe caniculă?

Apa potabilă din reţeaua publică de alimentare a comunei doljene Bucovăţ a încins atmosfera în localitate. Oamenii sunt foc şi pară. Ei îl acuză pe primarul Constantin Vasile că nu ia măsuri pentru a asigura apa curentă la robinete. „Avem apă din când în când, după cum vrea primarul. În ziua alegerilor, pe 10 iunie, ne-a dat apă. După aia nu“, a spus Gabriel Benegui, un cetăţean supărat. De dimineaţă, oamenii s-au strâns în jurul pompei de apă situate pe unul dintre dealurile din satul Palilula şi aşteptau să vină primarul, pentru răspunsuri. Edilul-şef era însă la primărie şi habar nu avea despre acţiunea localnicilor. „Ce şedinţă? Luni dimineaţă? Nu ştiu nimic! Domnule, sunt obosit, nu am dormit toată noaptea“, ne-a spus acesta. Probabil primarul era morcovit şi din pricina rezultatelor referendumului, aşa încât problema apei era ultima din agendă. În cele din urmă, a venit la întâlnirea cu cetăţenii. „Metrul cub de apă costă 2,4 lei. De multe ori, când dai drumul la apă vine aer, dar tot învârte acul apometrului. Apă vine după ce se umple coloana“, se plângea Iorgu Mihalache, unul dintre localnicii revoltaţi. Toată lumea are câte ceva de spus. „Este bună de gătit, dar mai şi poţi bea câteodată“, spunea un bătrân uscăţiv. „Ba nu este bună deloc. Este plină de impurităţi“, s-a răţoit un cetăţean, ieşit cu capul pe geamul Daciei. „Primarul de fiecare dată invocă un motiv: ba că sunt stricate pompele, ba că a secat puţul. Cred că este ofticat pe noi, că nu l-am votat. Se ocupă mai ales de celelalte sate, unde a luat voturi“, a opinat alt localnic.

Apă cu cisterna

Între timp, la locul „şedinţei“ se tot strânge lume. O Dacie cu cisternă ataşată opreşte în drum, iar cărăuşul de ocazie vrea să ia şi el parte la discuţii. „Luăm apă de pe unde putem, din sat, de la oamenii care au fântâni. Nu avem apă nici noi, nici vitele“, a spus Titu Cioc, proprietarul cisternei.
Primarul Constantin Vasile deschide camera cu panourile de monitorizare a staţiei, pentru a arăta oamenilor că pompa funcţionează. „Uite, este apă, cine spune că nu este? Ascultaţi în bazin, să vedeţi cum curge!“, le spune el oamenilor.
Între timp, se apropie un bărbat care ţine în mână o toporişcă prea ascuţită. Se oţărăşte către primar. „Lasă-mă! Dumneata să nu vorbeşti, că nu plăteşti. Păi dacă udă toţi, de aia nu e apă! Nu mai faceţi toţi pe cinstiţii, că nu sunteţi toţi cinstiţi!“, rispostează edilul-şef.
Un italian ajuns pe plaiuri olteneşti cu ochelarii de soare pe nas face fotografii de la întrunire cu aparatul digital. Are casa chiar vizavi de pompa buclucaşă. Într-o combinaţie de română şi italiană, îşi spune oful: şi-a realizat chiar un bazin de apă acasă, cu o capacitate de 10.000 de litri, pentru situaţii neprevăzute ca aceasta. Degeaba însă. „Non arriva apa. Capisci?“. Dă a lehamite din mâini şi pleacă. La locul ostilităţilor, primarul vrea să pună capăt întrunirii şi le propune oamenilor o soluţie radicală.
„Vreţi o soluţie? Vă dau eu soluţie: de mâine, opresc apa de tot, până se plătesc restanţele“, le propune acesta, nervos. Din nou, lumea vociferează pe diferite tonuri. Astăzi, Consiliul Local (CL) Bucovăţ are pe ordinea de zi a şedinţei ordinare un proiect de hotărâre privind delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă către Compania de Apă „Oltenia“ SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS