7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutaţi-o să-şi salveze copilul!

Ajutaţi-o să-şi salveze copilul!

Cu Emilian, destinul a fost neîndurător. Băiatul a fost condamnat să treacă prin cele mai cumplite suferinţe din cauza bolilor care-i macină sănătatea, încă de la venirea pe lume, în iunie 2004. Acesta s-a născut cu sindrom Down, cu un retard psiho-motor şi cu probleme congenitale la inimă.

La trei ani de la naştere, în 2007, Emilian a fost operat pe cord deschis, dar problemele lui nu s-au încheiat aici. În 2010, băiatul a fost supus unei alte intervenţii chirurgicale, de această dată hernie epigastrică. În această luptă cu viaţa şi gravele probleme de sănătate, micuţul Emilian a avut alături cel mai bun aliat, mama. Eugenia a fost singura care i-a purtat de grijă şi a luat decizii, uneori pe muchie de cuţit, pentru micuțul chinuit de boli. Durerea copilului a fost şi durerea ei. A bătut la uşa multor medici, a trecut prin multe spitale în speranţa că lui Emilian îi va fi mai bine.
„Copilul meu are opt ani, are sindromul Down, are gradul grav de handicap, este operat pe cord deschis în anul 2007, iar în 2010 a suportat altă operaţie, de hernie epigastrică făcută în urma operaţiei la inimă. Anul acesta ne confruntăm cu altă problemă: din cauza hiperlaxităţii ligamentare a făcut o luxaţie de şold drept în luna februarie. S-a încercat în Craiova o reducere ortopedică sub anestezie totală, copilul a stat şi în gips aproximativ patru săptămâni, dar fără succes. După câteva zile, şoldul s-a luxat din nou, provocându-i copilului altă traumă psihică. În prezent, suntem cu luxaţia la fel, deoarece în Craiova nu sunt condiţii pentru operație. Copilul are retard psihomotor, nu vorbește, are imunitatea foarte scăzută. Am luat din spitalele din Craiova, de-a lungul anilor, toţi microbii spitalicești, inclusiv chlebsiella, piocianic, viaţa lui fiind de multe ori în pericol. În ianuarie a făcut scarlatină. Se îmbolnăveşte foarte repede, nu vorbeşte, nu mestecă. Acum nu mai poate merge. Începuse să meargă în picioare foarte greu, la vârsta de patru ani şi jumătate, în urma operaţiei de la inimă, cu ghetuțe speciale. Trebuie cărat mereu, e foarte greu. O persoană de bine ne-a donat un cărucior pentru invalizi ca să ne putem deplasa cât de cât“, a povestit Eugenia.

O altă încercare

Ca şi cum toate problemele pe care le are Emilian nu ar fi fost de ajuns, ca şi cum mama nu ar fi dus îndeajuns povara suferinţelor copilului ei, acum trebuie să traverseze o nouă încercare. O nouă intervenţie chirurgicală, în lungul şir al operaţiilor prin care Emilian a trecut. Mama băiatului ar face orice numai ca fiul ei să se bucure de o copilărie normală, aşa cum sunt copiii din jurul lui, de vârsta lui. „Pe 9 august este programat pentru o altă intervenţie, luxaţie la şoldul drept. În București, la Spitalul «Grigore Alexandrescu» l-am găsit pe medicul chirurg Alexandru Ulici, care s-a oferit să ne opereze în orice parte a ţării, unde găsim medic anestezist care să-şi asume răspunderea pentru o operaţie de o asemenea amploare. Anestezia îi pune viaţa în pericol copilului. În Spitalul «Grigore Alexandrescu», medicul anestezist a refuzat să îşi asume răspunderea unei astfel de anestezii din cauza condiţiei copilului. Am reuşit să găsim în Craiova medic anestezist, care s-au oferit să ne ajute, explicându-ne toate riscurile operaţiei: risc de embolie, risc de stop cardio-respirator. Operaţia fiind laborioasă, durează între trei şi cinci ore, e nevoie de transfuzie de sânge. Va fi o echipă compusă din medicii din Craiova şi Bucureşti. Numai că există şi cea de-a doua problemă, cea mai gravă, instrumentarul necesar intervenţiei. Medicul din Bucureşti vine cu toate instrumentele necesare, atât cât se poate, dar Clinica de chirurgie ortopedică pentru copii din Craiova nu are o masă de operaţie adecvată, nu are nici măcar acele lămpi scialitice sau o trusă modernă de ortopedie. Într-un cuvânt, instrumentarul este rudimentar“, susţine Eugenia, mama lui Emilian.
Ca oricare mamă care consideră că nici un sacrificiu nu este de prisos pentru copilul ei, Eugenia încearcă acum, împreună cu medicii de la Clinica de pediatrie ortopedică din cadrul Spitalului Clinic Craiova, să strângă bani pentru instrumentarul necesar unor astfel de intervenţii. Instrumentar cu ajutorul căruia ar putea fi salvaţi mulţi alţi copii aflaţi într-o situaţie similară celei a lui Emilian.

Intervenţie în premieră la Craiova

Medicul care şi-a asumat această intervenţie împreună cu medicul de la Clinica de copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, Ovidiu Ciobanu, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică, confirmă cele spuse de mama lui Emilian. Blocul operator are dotări vechi, o masă de operaţie cu manevrabilitate redusă, lămpi care luminează prost, instrumentar vechi, se lucrează cu dalta. „Nu avem un motor ortopedic care să poată fi sterilizat, acesta cuprinde şi o serie de şurubelniţe şi chei speciale. Ne este necesar un osteotom. Chiar masa destinată intervenţiilor chirurgicale este foarte veche. Pentru achiziţionarea unei mese moderne avem nevoie de cel puţin 16.000 de euro, cea mai ieftină, pentru că o astfel de masă poate ajunge şi la 60.000 de euro. Lămpile scialitice ne-ar costa 12.000 de euro, iar instrumentarul ar mai necesita alte 10.000 de euro. Toate astea ne sunt necesare într-o astfel de intervenţie dificilă aşa cum este cea a lui Emilian. Trebuie să precizez că este o intervenţie în premieră în Craiova şi, din păcate, medicul care vine din Bucureşti aduce cu el tot instrumentarul. Să sperăm că în ciuda acestor piedici majore vom reuşi“, a declarat încrezător medicul Ovidiu Ciobanu, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică.
Acesta ne-a mai dezvăluit că, prin Asociaţia „Medici pentru copii“, cadrele medicale din Clinică adună fonduri pentru dotarea blocului operator. La rândul ei, mama lui Emilian, Eugenia, strânge fonduri prin Fundaţia „Casa noastră 2007“ atât pentru intervenţia chirurgicală la care va fi supus fiul ei, cât şi pentru dotarea clinicii. „Rugămintea mea este faţă de cei din jurul nostru, faţă de oamenii de bine: ajutaţi-mă să-mi salvez copilul şi totodată să-i ajutăm şi pe copiii care vor avea nevoie de o intervenţie la Clinica din Craiova, fiindcă dotările vor rămâne de-a lungul timpului“, spune Eugenia.

Cum puteți ajuta

Cei care doresc să îl ajute pe Emilian şi implicit alţi copii ca el o pot contacta pe mama acestuia, Eugenia, la numărul de telefon 0741.054.670.
De asemenea, pot folosi contul RO 79BTRL 0170 1205D 221 43XX deschis la BANCA TRANSILVANIA, Sucursala Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS