16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Fetiţele divine

Potrivit tradiției din Nepal, hinduşii şi budiştii umblă prin oraşe şi sate în căutarea „zeiţei vii“, numită Kumari. Potrivit haisentito.it, aceasta este venerată atât de hinduşi, cât şi de budiştii nepalezi ca încarnare temporară a zeiţei puterii, Taleju Bhavani. Kumari este considerată în Nepal ca fiind protectoarea poporului împotriva răului, aducătoare de prosperitate şi noroc.
Selecţia pentru o nouă Kumari este foarte riguroasă. Fetiţa aleasă trebuie să îndeplinească 32 de virtuţi, în primul rând fiind necesar ca aceasta să se bucure de o sănătate de fier. Candidatele sunt examinate de liderii religioşi împreună cu astrologul. Odată aleasă, noua Kumari este supusă unor ritualuri tantrice de purificare. Ulterior, ea trebuie să ducă o viaţă retrasă, fiind protejată de orice activitate care ar putea-o răni, pentru că se spune că, în momentul sângerării, este părăsită de spiritul zeiţei Taleju. De asemenea, unei Kumari nu îi este permis să meargă la şcoală, să se joace sau să fie atinsă de prieteni sau alţi copii de vârsta ei. Aceste lucruri o fac, de asemenea, impură. Mai târziu, există însă riscul să constate că din cauza fostului statut de Kumari nu îşi poate găsi un soţ. De obicei, Kumari apare foarte rar în public, singurele sale apariţii fiind consemnate cu ocazia ceremoniilor religioase. Zeiţele „temporare“, îmbrăcate într-o ţinută roşie, cu podoabe din aur, sunt aclamate de mii de oameni.
 Mulţi sunt însă de părere că prin faptul că fetiţele desemnate să fie zeiţe sunt împiedicate să ducă o viaţă normală, sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului. Kumari este înlocuită la primele semne ale pubertăţii. Fostele Kumari primesc o pensie de la stat (echivalentul a 80 de dolari), dar nu se pot căsători, deoarece se crede că ar purta ghinion soţului, care riscă, din câte se pare, să moară la scurt timp după ceremonie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS