10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImagini în baloane de săpun

Imagini în baloane de săpun

Într-un viitor ce nu pare prea îndepărtat va fi posibil să vizionăm filme în baloane de săpun. Potrivit site-ului newkerala.com, o echipă formată din doi cercetători japonezi şi unul american a dezvoltat o tehnologie care proiectează imagini pe un ecran realizat din peliculă de săpun. Compoziţia chimică este mult mai complexă decât cea a soluţiilor pe care le folosesc copiii pentru a se distra făcând baloane de săpun, astfel că ecranul nu se sparge aşa uşor precum v-aţi putea imagina, dar elementul de bază al acestei tehnologii inovatoare rămâne săpunul. Potrivit oamenilor de ştiinţă, ecranul pe care ei l-au creat foloseşte ultrasunete pentru a modifica proprietăţile peliculei de săpun astfel încât pe aceasta să se creeze imagini bidimensionale sau tridimensionale. Ei se pot mândri cu faptul că au realizat ceea ce poate fi considerat drept cel mai subţire ecran din lume care, în plus, este şi transparent. Coordonatorul cercetării, profesorul Yoichi Ochiai de la Universitatea din Tokio, a explicat că echipa a exploatat proprietatea peliculei de săpun, care este, de fapt, o micromembrană, de a reflecta culori în structura sa. „Am dezvoltat un ecran ultrasubţire şi flexibil cu funcţie bidirecţională de distribuţie a reflexiei (o funcţie patrudimensională care defineşte felul în care lumina se reflectă pe o suprafaţă opacă) prin amestecul a două lichide coloidale“, a scris Ochiai pe blogul său.

Transparenţă
şi reflexie variabile

Deşi ecranele şi afişajele tradiţionale sunt opace prin definiţie, invenţia pusă la punct de echipa nipono-americană prezintă transparenţă şi reflexie care variază. Cercetătorii au reuşit să controleze şi să exploateze aceste proprietăţi, „atacând“ membrana de săpun cu ultrasunete emise prin intermediul unor boxe, undele sonore reuşind să modifice textura imaginii proiectate. „Ecranele obişnuite afişează toate imaginile la fel, însă acestea trebuie să aibă proprietăţi vizuale diferite. De exemplu, aripile unui fluture trebuie prezentate aşa cum sunt, reflectorizante, iar o bilă de biliard trebuie să se vadă clar că este netedă. Ecranul nostru transparent poate modifica reflexia luminii în timp real pentru a proiecta imagini cu texturi diferite“, a explicat Yoichi Ochiai.
În plus, gradul de transparenţă al imaginii proiectate se schimbă prin modificarea frecvenţei ultrasunetelor. „Membrana poate fi controlată cu ajutorul vibraţiilor ultrasonice şi îşi schimbă transparenţa şi aspectul suprafeţei în funcţie de intensitatea lor. Astfel, graţie combinaţiei dintre ultrasunete şi membrana ultrasubţire pe bază de săpun am reuşit să transpunem pe ecran imagini mai realiste, distincte, colorate şi intense. În plus, alăturarea mai multor astfel de ecrane de săpun creează un efect de imagine 3D şi chiar proiecţii holografice“, a mai precizat cercetătorul japonez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS