22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început Congresul Internaţional de Dacologie

A început Congresul Internaţional de Dacologie

Lucrările Congresului Internaţional de Dacologie „Pietrele dacilor vorbesc“- „Brâncuși 2012“ au început vineri, la Târgu Jiu. Evenimentul este organizat de „Dacia Revival International Society“, al cărei preşedinte este dr. Napoleon Săvescu, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Uniunea Generală a Industriașilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim. Congresul Internaţional de Dacologie se află la cea de-a XIII-a ediţie şi se mai bucură de susţinerea Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Consiliului Județean Gorj, Prefecturii Județului Gorj, Fundației „Dacia“ Brașov, Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși“, Fundației „Casa Brâncuși – Hobița“, Peștișani, Asociației Culturale „Românii în lume“.

Conferinţă la prefectură

Congresul a debutat vineri cu o conferinţă de presă susţinută de profesorul doctor Napoleon Săvescu, la Sala Maură a Prefecturii Gorj. Alături de preşedintele „Dacia Revival International Society“, la conferinţă a participat şi rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Moise Bojincă, precum şi brâncuşologul gorjean Ion Mocioi. Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a declarat că şi-a dorit organizarea unui astfel de eveniment în oraşul lui Brâncuşi şi a susţinut demersul societăţii conduse de Napoleon Săvescu. „Pentru noi nu poate să fie decât un moment de mare bucurie că cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie are loc în oraşul Târgu Jiu şi ne aflăm printre organizatori. Instituţia noastră poartă numele sculptorului Constantin Brâncuşi, iar tema Congresului este legată de Brâncuşi şi operele sale, dar şi de motivele dacice prezente în sculpturile lui Constantin Brâncuşi. Este o legătură sacră între elementele dacice şi operele brâncuşiene“, a declarat rectorul Moise Bojincă.

„Paşaport de dragoste pentru Brâncuşi“

La rândul său, doctorul Napoleon Săvescu, preşedintele „Dacia Revival International Society“, a vorbit despre motivele pentru care cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie îi este dedicată lui Constantin Brâncuşi. „Anul acesta, comemorăm 55 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi. La ultimul Congres am pus în discuţie tema următoarei ediţii a Congresului şi toată lumea a fost de acord că «Brâncuşi» este cea mai potrivită. Într-un fel, am anticipat cumva lipsa de reacţie a guvernului şi că nu se va face ceva pentru Brâncuşi, la fel cum se face pentru Enescu, de exemplu. Anul acesta, Ministerul Culturii trebuia să se gândească de două ori şi să-i acorde lui Constantin Brâncuşi onoarea pe care o merită. Noi trebuie să acordăm un paşaport de dragoste pentru Brâncuşi. Nu trebuie să fie dat la o parte, ci redat istoriei noastre. Care este legătura lui Brâncuşi cu dacii? În primul rând, este un fiu al acestui pământ. Coloana Infinitului este similară unui monument funerar dacic. Dacă o să mergeţi la Orăştie, o să vedeţi astfel de elemente. Şi pe coperta revistei «Dacia Magazin» am pus o astfel de coloană. Cam acestea ar fi motivele pentru care tema din acest an a Congresului Internaţional de Dacologie are legătură cu Brâncuşi, iar congresul este organizat la Târgu Jiu. Trebuie să fie toată lumea conştientă de faptul că Brâncuşi a pus Târgu Jiul pe harta lumii“, a afirmat Napoleon Săvescu. Tot vineri, au fost primiţi la Târgu Jiu invitaţii la congres, între care şi omul de afaceri George Constantin Păunescu, principalul sponsor al evenimentului. Sâmbătă și duminică au loc lucrările propriu-zise ale Congresului Internaţional de Dacologie. Sesiunile de comunicări şi proiecţiile de filme sunt găzduite atât de sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, cât şi de amfiteatrele Universităţii „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS