16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNota de la bac te bagă în facultate

Nota de la bac te bagă în facultate

Universitatea din Craiova îşi face publică oferta pentru admiterea din acest an universitar, concursul urmând să se desfăşoare în luna iulie. Absolvenţii de liceu care vor lua examenul de bacalaureat au la dispoziţie 2.870 de locuri finanţate de la bugetul de stat. Acestora li se adaugă alte 2.899 de locuri cu taxă la învăţământul cu frecvenţă, 705 locuri pentru învăţământul la distanţă şi 150 de locuri cu taxă la frecvenţă redusă.

Metoda de admitere diferă de la o facultate la alta, cert este că singura facultate la care se va susţine examen este Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative. Aici, pentru locurile finanţate de la buget se va da examen scris tip grilă la Limba română, iar pentru locurile cu taxă, concurs pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. „Practic, am păstrat procedura din anii trecuţi. Absolventul care optează pentru facultatea noastră este mult mai motivat dacă susţine acest examen, comparativ cu concursul de dosare. Totodată, nu există acea fluctuaţie întâlnită la celelalte facultăţi, când tinerii se înscriu la mai multe facultăţi, după care sunt admişi şi nu ştiu la care să se oprească. Din punct de vedere calitativ, cei care vin la noi sunt mult mai buni“, a precizat decanul Facultăţii de Drept din Craiova, profesor univ. dr. Sevastian Cercel.

Bacul şi olimpiadele

Cele mai multe facultăţi din totalul de 11, câte sunt în cadrul Universităţii din Craiova, vor adopta şi în acest an universitar vechea metodă de departajare, respectiv concursul de dosare.
În acest fel vor proceda Facultatea de Chimie și Facultatea de Informatică, unde la admitere se va lua în considerare media de la examenul de bacalaureat. La Facultatea de Științe Exacte, spre exemplu, un criteriu de care se va ţine seama la departajare îl vor reprezenta notele obţinute la olimpiadele şcolare.
În cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, concursul de admitere înseamnă proba de aptitudini sportive, care va conta în proporție de 90%, şi media examenului la bacalaureat.
La domeniul Muzică şi Teatru şi artele spectacolului se va da concurs de admitere constând în testarea aptitudinilor artistice specifice. Pentru domeniul Ştiinţe ale Educaţiei, pe lângă media de la examenul de bacalaureat, se susţine un interviu, această ultimă probă fiind eliminatorie.
Specificul Facultăţii de Teologie Ortodoxă duce şi la diferenţe pentru admiterea la această facultate, care se va face pe bază de concurs constând în interviu, eliminatoriu, în vederea verificării aptitudinilor vocaţionale şi a noţiunilor generale de Catehism ortodox, urmat de ierarhizare în baza mediei de

la examenul de bacalaureat.
Schimbări
    
„Pentru anul universitar 2012-2013 au apărut şi modificări în structura facultăţilor. Senatul universitar a decis reorganizarea Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei după cum urmează: Departamentul de Istorie şi programele de studii gestionate de acesta vor funcţiona în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative; Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei şi programele de studii gestionate de acesta vor funcţiona în cadrul Facultăţii de Litere. În urma reorganizării, în cadrul Universităţii din Craiova va funcţiona Facultatea de Teologie Ortodoxă, care va avea doar secţiile Teologie ortodoxă pastorală şi Artă sacră. Mai multe detalii cu privire la cifra de şcolarizare şi concursul de admitere se pot găsi la adresa http://cis01.central.ucv.ro/documente/files/cifra_scolarizare_licenta_2012.pdf“, a precizat Georgiana Ianoşi, reprezentantul Universităţii din Craiova în relaţia cu mass-media.

Maria Cernătescu
Loredana Mateescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS