14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEDO a amânat legile proprietăţii cu nouă luni

CEDO a amânat legile proprietăţii cu nouă luni

În acest moment, 4.200 de doljeni care nu au fost despăgubiţi pe legile proprietăţii aşteaptă soluţii din partea guvernanţilor, în condiţiile în care statul nu mai are acţiuni la Fondul Proprietatea şi nu se găsesc resurse pentru plăţi în lei. În acelaşi timp, cei care au deja acţiuni la FP trebuie să ştie că ieri au scăzut abrupt cotaţiile, din cauza insolvenţei Hidroelectrica.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea guvernului de prelungire cu nouă luni a termenului în care legile proprietăţilor naţionalizate trebuie modificate. „Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legile proprietăţilor naţionalizate expiră pe 12 iulie, dar Curtea a acceptat o prelungire cu nouă luni“, au arătat surse ministeriale, citate de Mediafax. Curtea obligase statul român ca până în vara acestui an să rezolve problema legilor proprietăţii, dar noul guvern a cerut răgaz instanţei europene. Potenţialii beneficiari ai Legii nr. 10/2001 şi ai Legii nr. 247/2005 aşteaptă de ani buni o soluţie din partea statului. Foştii proprietari din România puteau opta fie pentru despăgubirea în bani, fie pentru acţiuni la Fondul Proprietatea (FP). Dar statul a terminat recent deţinerile la FP, iar despăgubirile în lei au fost blocate timp de doi ani, până la 1 iulie anul acesta.
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, Foştilor Deportaţi şi Refugiaţi din România (APDAEDRR), Dragoş Georgescu, a precizat că „este vorba de o amânare a CEDO până pe 12 aprilie 2013, timp în care statul român trebuie să atingă anumite ţinte, care vor fi verificate din trei în trei luni, în ceea ce priveşte aplicarea legilor proprietăţii“. El mai spune că în Dolj există 4.200 de dosare de despăgubire încă nesoluţionate. Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) este singura instituţie abilitată să rezolve problema despăgubirilor, dar noua conducere pare depăşită de situaţie, la fel ca şi precedentele.
În urmă cu câteva luni, o iniţiativă legislativă care a circulat prin ţară arăta că se vor plafona despăgubirile la 15% din valoare, iar foştii proprietari deposedaţi abuziv vor primi banii în tranşe, pe parcursul mai multor ani, variantă vehement criticată de asociaţiile deposedaţilor abuziv. Pornind de la decizia CEDO, ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat pentru presa centrală că este nevoie de o „justă despăgubire“, fără a preciza cum se va face acest lucru: „Acum este prematur un comentariu asupra soluţiilor de fond, trebuie o variantă care să asigure o justă despăgubire, dar şi soluţii realiste care să poată fi suportate de la bugetul de stat“.

Nu se ştie dacă se deblochează plăţile în lei

Persoanele din rândul foştilor proprietari care au optat pentru despăgubiri în bani şi nu pentru acţiuni la FP nu au nici acum o situaţie certă. ANRP nu poate spune dacă există bani să se reia sau nu plăţile în lei. „Am avut o întâlnire săptămâna trecută cu noua conducere a ANRP şi se păstrează o tăcere suspectă. Nici nu se ştie ce va fi, cum se va face. La 30 iunie expiră blocarea plăţilor în numerar pentru cei care au optat pentru bani, dar nu se ştie cum se va proceda de la 1 iulie încolo. Ei au spus că vor avea joi sau vineri o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe această temă“, a mai spus Dragoş Georgescu. ANRP a apărut în diverse scandaluri, cauzate de faptul că ordinea în care s-au soluţionat dosarele de despăgubire este numai de ei ştiută.

FP are probleme din cauza Hidroelectrica

Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care deţine 20,98% din acţiunile celui mai mare producător de energie electrică din România, ceea ce ieri a afectat cotaţiile FP pe Bursa de Valori Bucureşti. „Menţionăm faptul că, în cazul în care cererea de intrare in insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net al Fondului (…), în conformitate cu Regulamentul CNVM nr. 4/2010“, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea (FP) către Bursa de Valori. Valoarea participaţiei Fondului în Hidroelectrica, la 31 mai 2012, reflectată în valoarea activului net (VAN), a fost de 3.288,71 milioane de lei, adică 20,98% din total VAN, se arată în acelaşi comunicat transmis Bursei. Informaţia legată de cererea de insolvenţă depusă de cel mai mare producător de electricitate din România a condus ieri la scăderea cotaţiilor FP pe Bursă cu 5,12% faţă de ziua precedentă, la 0,463 lei pentru fiecare acţiune deţinută la FP. Acest lucru înseamnă că aceia care au deja acţiuni la FP au de pierdut în această perioadă. Specialiştii de pe piaţa de capital susţin că situaţia FP va fi aceasta până când se va soluţiona procedura insolvenţei la Hidroelectrica. „Cotaţiile au scăzut din cauza comunicatului privind solicitarea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă. Dacă se va aproba intrarea în insolvenţă, pe toată perioada cât durează procedura, deţinerea Hidroelectrica în bilanţul Fondului Proprietatea va fi zero, adică FP va trece în activul net valoarea zero la deţinerile la Hidroelectrica“, a precizat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.
Se pare că mişcarea statului de a cere insolvenţa gigantului Hidroelectrica a fost făcută pentru a scăpa de contractele ieftine încheiate cu „băieţii deştepţi“ din energie, au afirmat analişti din Bucureşti. Numai că această decizie s-a răsfrânt şi asupra cotaţiilor FP la Bursă şi, implicit, asupra deţinătorilor de acţiuni la FP care au fost despăgubiţi pe legile proprietăţii înainte să termine statul participaţia la Fond.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS