10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii vor investi sute de milioane de dolari la Deveselu

Americanii vor investi sute de milioane de dolari la Deveselu

Pentru construcţia MDA Facility sunt disponibile contracte cuprinse între 150 şi 250 de milioane de dolari. La licitaţiile pentru facilităţi civile vor putea participa doar companii americane de construcţii, dar acestea vor putea lucra cu subcontractori. Construcţia facilităţii de la Deveselu ar trebui să dureze doi ani, începând cu primăvara anului viitor.

Guvernul american pune la dispoziţia companiilor româneşti care vor să se implice în construcţia facilităţilor de la Deveselu şi care vor să ofere servicii în bază contracte cuprinse între 25 şi 250 de milioane de dolari, au informat ieri oficialii prezenţi la Conferinţa „Industry Days“, organizată de Department of the Army şi U.S. Army Corps of Engineers, împreună cu Agenţia SUA de Apărare Antirachetă, US European Command şi Marina SUA.
Contractul de mentenanţă al bazei este pe maximum patru ani şi are o valoare cuprinsă între 25 şi 50 de milioane de dolari anual.
Oficialii americani au prezentat ieri, la Bucureşti, oamenilor de afaceri români şi străini facilităţile de la viitoarea bază americană, modul de participare la licitaţiile pentru obţinerea contractelor şi specificaţiile tehnice pentru construcţii, o prezentare similară urmând să aibă loc astăzi la Caracal.
Baza de la Deveselu va avea doua facilităţi, una civilă – „Navy facility“ -, care va cuprinde stucturi administrative, de la restaurant la sala de fitness şi clinica medicală pentru cei maximum 250 de americani care s-ar putea afla în bază, şi cea militară propriu-zisă – „MDA Facility“ -, unde vor fi interceptorii.
Facilităţile MDA vor cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american. Deoarece acest contract va conţine unele informaţii clasificate, contractorul general al acestuia va fi obligat să deţină o autorizaţie de securitate. Contractorul general va putea însă subcontacta anumite lucrări. Celălalt contract va include toate facilităţile Forțelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA. Contractorul general nu va avea nevoie să deţină o autorizaţie de securitate pentru acest contract.

Majoritatea contractelor vor avea preţuri fixe

În ceea ce priveşte contractele pentru construcția facilităţii MDA, acestea au valori cuprinse între 150 şi 250 de milioane de dolari, iar pentru cea de-a doua construcţie, între 25 şi 100 de milioane de dolari.
Contractele vor avea preţuri fixe, cu excepţia contractului de servicii, care va avea şi o parte de preţuri variabile. Contractul de servicii va fi încheiat pe patru ani, valoarea lui anuală fiind cuprinsă între 25 şi 50 de milioane de dolari.
Construcţia facilităţii de la Deveselu ar trebui să dureze doi ani, începând cu primăvara anului viitor.

Procesul de selecţie

Procesul de selecţie va avea doua faze, prima în perioada august – septembrie 2012, iar cea de-a doua în lunile octombrie – noiembrie, urmând ca la sfârşitul acestui an pachetul tehnic să poată fi pus la dispoziţia câştigătorilor licitaţiilor, astfel încât construcţiile propriu-zise să poată fi începute în primăvara anului viitor.
Potrivit reprezentanţilor americani, procedurile de înregistrare ale companiilor la licitaţii pot fi destul de greoaie, acestea putând să dureze chiar şi trei sau patru zile.
Prezent ieri la deschiderea conferinţei de la Bucureşti, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reamintit că acordul cu guvernul american prevede ca firme româneşti să fie implicate în construirea bazei de la Deveselu, iar ele să se bucure de tratament egal cu cele străine. „Acordul cu SUA privind amplasarea elementelor antirachetă în România creează premisele pentru o implicare substanţială a companiilor româneşti pentru operaţionalizarea bazei de la Deveselu“, a spus Aurescu, subliniind că această competiţie pentru obţinerea unor contracte va arăta capacitatea firmelor româneşti de a face faţă mediului economic dinamic. Secretarul de stat crede că implicarea companiilor românești este o contribuție care va da substanță laturii economice a parteneriatului strategic cu SUA.

România şi SUA vor semna curând angajamentele tehnice pentru scutul antirachetă

În ceea ce priveşte aranjamentele tehnice pentru implementarea Acordului privind amplasarea în România a sistemului american de apărare antirachetă, Aurescu a declarat ieri că documentul ar putea fi semnat de România şi SUA până la sfârşitul acestei luni. „Recent, am reuşit să finalizăm o parte din aceste texte şi suntem încurajaţi de faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid, astfel încât aceste texte să fie semnate cât mai curând posibil, poate chiar la finalul acestei luni“, a precizat Bogdan Aurescu.
„Aranjamentele tehnice“ sunt documente cu caracter de aplicare a acordului care vor fi semnate în cadrul Comitetului Mixt care a fost creat între România şi Statele Unite, în baza Acordului din 2005 privind prezenţa trupelor americane în ţara noastră pentru activităţi de training în principal. „Este vorba de chestiuni legate de restricţiile de spaţiu aerian deasupra bazei, e vorba despre regimul terenurilor din jurul bazei, chestiuni legate de acest subcomitet mixt, e vorba despre modificarea unui aranjament existent care se referă la transportul pe teritoriul României al diverselor echipamente militare americane“, a completat secretarul de stat, precizând că, în viitor, vor fi încheiate şi alte aranjamente.
Conferinţa la care a participat secretarul de stat a fost destinată oportunităţilor de afaceri legate de amplasarea unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu.
Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare pe 23 decembrie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS