14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSL şi-a împărţit deja viceprimarii la Târgu Jiu

USL şi-a împărţit deja viceprimarii la Târgu Jiu

Un liberal şi un pesedist vor fi noii viceprimari ai municipiului Târgu Jiu. Este vorba de social-democratul Aurel Popescu şi liberalul Matei Nădrag. Potrivit primarului din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, PSD a desemnat şi consilierul judeţean care va ocupa unul dintre posturile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj. Numele vicepreşedintelui PSD al CJ Gorj este Ciprian Florescu. Favorit să preia al doilea post de vicepreşedinte al CJ este liberalul Victor Banţa, fost prefect şi inspector guvernamental. Conform rezultatelor parţiale date de BEJ, în Consiliul Local Târgu Jiu, USL a obţinut 16 mandate, PP-DD trei şi PDL două. De asemenea, în consiliul judeţean, USL are 21, PDL 6 şi PP-DD 5. În ceea ce priveşte ponderea în cadrul consiliilor locale, USL are 445 de mandate (51,50%), PDL 189 (21,87%), iar PP-DD 109 (12,61).
„Noi deja am decis la Târgu Jiu şi voi propune consiliului local ca viceprimarii de Târgu Jiu să fie Matei Nădrag şi Aurel Popescu. Tot din partea PSD unul din vicepreşedinţii consiliului judeţean va fi Ciprian Florescu. Lucrurile sunt clare din acest punct de vedere“, a precizat primarul Florin Cârciumaru.   

Zeci de mii de voturi anulate în Gorj

Potrivit conducerii aceluiaşi Birou Electoral Judeţean, cetăţenii nu au ştiut cum să voteze corect sau, pur şi simplu, au venit la scrutin doar pentru a-şi anula votul, astfel încât acesta să nu conteze în calculul final de stabilire a câştigătorilor la alegerile locale. Biroul Electoral Judeţean a verificat toate voturile nule de la nivelul celor 70 de localităţi, iar în urma centralizării datelor a rezultat un total de 37.000 de voturi anulate. Este vorba de 10.877 de voturi nule pentru consiliul judeţean, 9.757 pentru preşedintele consiliului judeţean, 10.025 de voturi nule pentru consiliile locale şi 6.825 pentru candidaţii la primării.

Primăriţe pe viaţă

Altă situaţie prezentată de Biroul Electoral Judeţean este cea a primăriilor din Gorj care vor fi conduse patru ani de femei. Este vorba de patru localităţi ale judeţului Gorj în care alegătorii au preferat să fie conduşi de primăriţe, şi nu de primari. Elena Moisor a câștigat al şaselea mandat la Alimpeşti, Maria Dumitraşcu este la al patrulea mandat în Berleşti, Ioana Buşe a început al doilea mandat la Stoina, iar Maria Vasilescu a câștigat al cincilea mandat în fruntea comunei Ţânţăreni.

Rezultatele finale la alegerile locale

Biroul Electoral Judeţean Gorj a făcut publice rezultatele finale ale alegerilor din 10 iunie. USL a primit 58,80% (21 de consilieri judeţeni), PDL a obţinut 16,18% (șase consilieri) şi PP-DD a primit 13,12% (cinci consilieri). În ceea ce priveşte votul pentru desemnarea preşedintelui consiliului judeţean, Ion Călinoiu, de la USL, a primit 58,60%, Ion Ruşeţ, de la PDL, a fost votat de 17,22% şi Mihai Prunariu, de la PP-DD, a primit 14,39%.
Pentru consiliile locale au fost validate 886 de mandate: USL – 453 (51,01%), PDL – 197 (22,18%), PP-DD – 111 (12,50%). La primari, USL a obţinut 55 de mandate (78,57%), PDL – opt mandate (11,42%), PP-DD – două mandate (2,85%), UNPR – două mandate (2,85%), iar trei primari sunt independenţi: edilii din Glogova, Baia de Fier şi Săuleşti. De precizat că primarii din Glogova şi Baia de Fier negociază trecerea la PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS