12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloile ameninţă culturile de grâu

Ploile ameninţă culturile de grâu

Doljul are 180.000 de hectare cultivate cu cereale păioase. Umiditatea excesivă din sol, combinată cu alţi factori, poate produce boli ale plantelor. Cultivatorii pot afla de la primării tratamentele care trebuie aplicate plantelor.

Excesul de umiditate din sol poate avea efecte negative asupra culturilor agricole, avertizează specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Judeţul are circa 180.000 de hectare cultivate cu cereale păioase (grâu, orz şi orzoaică), 80.000 de hectare cultivate cu porumb, aproximativ 42.000 de hectare de floarea-soarelui şi 8.000 de hectare de rapiţă. La păioase, ploile din ultimele trei săptămâni riscă să producă boli foliare şi ale spicului, cum ar fi făinarea, rugina, septorioza sau fuzarioza. Cultivatorii pot să apeleze la sistemul Agro-Expert gestionat de Unitatea Fitosanitară (UF) din cadrul DADR Dolj pentru a afla tratamentele care trebuie aplicate plantelor.
„Sistemul electronic măsoară prin staţiile amplasate în judeţ parametrii climatici şi emite periodic buletine de avertizare care se adresează tuturor cultivatorilor. Buletinele sunt transmise periodic către primării şi pot fi consultate gratuit. Acestea specifică perioada optimă de tratament pentru plante şi o parte din produsele omologate pentru combaterea agenţilor patogeni“, a precizat Alexandru Vlăsceanu, inspector fitosanitar la UF din cadrul DADR Dolj. Alte culturi care pot avea de suferit din cauza umidităţii sunt legumele şi viţa-de-vie. La apariţia bolilor contribuie şi alţi factori, cum ar fi lipsa asolamentului (rotaţia culturilor), precum şi fertilizarea unilaterală (exces de azot, fără fosfor şi potasiu).

Atenţie la lucrările agricole!

Pentru prevenirea bolilor, la culturile de cereale trebuie să se folosească sămânţă certificată, precum şi două tratamente de primăvară cu fungicide sistemice, cu acţiune preventivă şi curativă. Primul tratament se efectuează odată cu lucrările de combatere a buruienilor, iar al doilea în faza de înspicare a plantelor. „Apa sufocă plantele şi solul. Excesul de umiditate poate duce la alungirea plantelor şi căderea lor. Foarte important de ştiut este că sub stratul arat permanent (25-30 cm) se formează un strat impermeabil (hard-pan), din cauza căruia apa rămâne la suprafaţă. Periodic, agricultorii trebuie să are la 90 cm (scarificare), pentru a sparge acest sol. Mulţi nu apelează la această operaţiune, pentru că scarificarea este scumpă, presupune tractoare puternice şi un consum mare de motorină. Pe de altă parte, din cauza fertilizării excesive cu azot, PH-ul solului a crescut, iar plantele au devenit sensibile la boli. La fiecare patru ani, terenurile au nevoie de cartarea agrochimică. Aceasta arată necesarul de carbonat şi sulfat de calciu pentru a reduce aciditatea solului“, a explicat Ioan Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DADR Dolj. 

Apa sufocă plantele şi pentru că nu mai are unde să se scurgă. După aplicarea legilor funciare, proprietarii au distrus şanţurile de desecare şi preluare a apei în exces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS