17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecări de teren şi case crăpate la Negomir

Alunecări de teren şi case crăpate la Negomir

Ploile din ultimele săptămâni au reactivat alunecările de teren din comuna gorjeană Negomir. Cel mai afectat de alunecările de teren este satul Artanu, unde doar un zid de sprijin mai face ca pământul să nu se prăvălească peste aproximativ zece gospodării şi să măture totul în cale. Primăria din Negomir a început încă de anul trecut lucrările de consolidare la zidul de sprijin care stă în calea pământului, însă nu a existat decât o parte din fondurile necesare pentru ca lucrarea să fie dusă până la capăt. În urma ploilor care au căzut din abundenţă, apele au trecut peste zid şi, la sfârşitul săptămânii trecute, chiar au inundat trei gospodării. Apa continuă să afecteze structura de rezistenţă a parapetului aşezat de autorităţile din Negomir în calea viiturilor şi, dacă nu se va interveni imediat, nimeni nu ştie ce se va alege de casele oamenilor şi unde vor fi trimişi aceştia să locuiască, în cazul în care situaţia se va înrăutăţi.

Primarul cere bani de la guvern

Primarul din Negomir, Ion Gruescu, a declarat că valoarea totală a lucrării de consolidare a zidului de sprijin depăşeşte 1,9 milioane de lei. Pentru a finaliza zidul de sprijin mai este necesară suma de 1,1 milioane de lei, la care se adaugă o datorie către constructor, în valoare de 300.000 de lei. Fondurile respective nu se regăsesc în bugetul local. Edilul Gruescu intenţionează să solicite în zilele următoare sprijin de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la guvern, invocând urgenţa situaţiei: „Am avut probleme de vineri, când a plouat cam 80 de litri pe metru pătrat, iar viitura şi apa au trecut peste zidul de sprijin şi au fost inundate trei gospodării. Cea mai afectată a fost gospodăria Eleonorei Brânzan. Din păcate, există riscul ca acel zid de sprijin să se rupă, dacă vor mai continua ploile. Zece case sunt în pericol. Dacă se va rupe zidul, totul va fi şters de pe faţa pământului: casele, drumul, reţeaua de electricitate. Am cerut să vină o comisie să analizeze riscurile, să vedem dacă vom reîncepe lucrările la zid. Nu mai sunt bani, dar cred că într-o situaţie de risc am găsi sprijin la minister şi la guvern“, a declarat primarul din Negomir, Ion Gruescu.

Inundaţii la Ţânţăreni

Dacă la Negomir s-au reactivat alunecările de teren şi nu este exclus să se întâmple acest lucru şi în alte zone cu probleme, în comuna Ţânţăreni apa a continuat să inunde zeci de gospodării. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute viitura a pătruns în şapte gospodării din satul Floreşti, ieri au fost inundate peste 40 de gospodării din satul Ţânţăreni. Apa a pătruns şi în 12 case, fiind necesară intervenţia pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. La faţa locului au fost deplasate o autospecială, un autocamion cu saci cu nisip şi două motopompe pentru evacuarea apei din imobile. Nici Primăria Târgu Cărbuneşti nu a scăpat neinundată. Apa s-a infiltrat la subsolul clădirii, iar autorităţile au chemat o autospecială pentru a scoate apa din primărie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj le solicită cetăţenilor să participe la decolmatarea şanţurilor şi a canalelor de evacuare a apelor pluviale, pentru a preîntâmpina apariţia de inundaţii în zonele predispuse la acest lucru.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS