17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateADR Oltenia cere redeschiderea finanţărilor UE pentru turism

ADR Oltenia cere redeschiderea finanţărilor UE pentru turism

Aplicaţiile pe POR sunt suspendate din cauza depăşirii bugetului pe perioada 2007-2013. Proiecte de circa 12 milioane de euro aşteaptă finanţare. Printre ele se află cele privind reabilitarea bisericilor „Sf. Ilie“ şi „Madona Dudu“ din Craiova. 

Depunerile de proiecte cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) au fost suspendate din cauza depăşirii bugetului alocat pentru perioada 2007-2013. Potrivit ultimei statistici, în Oltenia au fost depuse 872 de proiecte cu o valoare totală de 1,32 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 167% faţă de alocare. Au fost semnate contracte şi se află în curs de implementare 349 de proiecte în cadrul POR, suma solicitată fiind de 520 de milioane de euro, adică 92% din totalul alocat regiunii Oltenia. Pe de altă parte, statistica la nivel naţional spune că România are un grad de absorbţie pe POR de doar 15%. „Această diferenţă apare din cauza modului în care se fac plăţile pe POR. Beneficiarii proiectelor primesc întreaga sumă solicitată din bugetul naţional, apoi România îşi decontează aceşti bani de la UE. Birocraţia face ca rata decontării să fie atât de mică. Cele mai multe plăţi vor fi decontate în 2014-2015“, a explicat Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

ADR cere redistribuirea fondurilor

Cele mai multe fonduri în cadrul POR au fost solicitate de beneficiari din Dolj (176,6 milioane de euro), Vâlcea (100 de milioane de euro), Mehedinţi (98 de milioane de euro), Gorj (74,6 milioane de euro) şi Olt (68,4 milioane de euro). Trebuie remarcat că pe anumite domenii de intervenţie valoarea proiectelor în derulare depăşeşte alocarea iniţială. Aşa este, spre exemplu, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 1.1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli de creştere (140%), DMI 2.1 – Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construirea/reabilitarea şoselelor de centură (128,5%) sau DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă (100,8%). Rezultate bune au fost înregistrate şi în cadrul DMI 4.3 – Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor – unde au fost depuse 452 de aplicaţii şi au fost deja contractate proiecte de 24,2 milioane de euro (63,2%). În cadrul DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice, contractele în derulare depăşesc 88% din bugetul alocat. ADR Sud-Vest Oltenia face demersuri ca sumele necheltuite să fie alocate unor proiecte aflate în aşteptare. „Nu aveam o listă de rezervă. Totuşi, am cerut redeschiderea acestei măsuri pentru că unii dintre beneficiari nu mai pot continua proiectele din cauza dificultăţilor financiare. Spre exemplu, Călimăneşti-Căciulata SA ne-a informat că nu mai poate continua un proiect în care grantul era de 7,9 milioane de euro. În acest caz, insistăm ca finanţările să meargă către proiecte în aşteptare. Avem, la ora actuală, câteva proiecte interesante, cum ar fi reabilitarea Bisericii «Sf. Ilie» din Craiova (1,2 milioane de euro), reabilitarea Palatului Mitropolitan din Craiova (5 milioane de euro), a Bisericii «Madona Dudu» (4,7 milioane de euro), dar şi a Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin (800.000 de euro)“, a mai spus Marilena Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS