22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrdos - oraşul fantomă

Ordos – oraşul fantomă

Ordos (din cuvântul mongolez, „palate“) este o zonă urbană proiectată pentru a găzdui peste un milion de locuitori şi este situată în zona deşertică a Chinei, în Regiunea autonomă a Mongoliei interioare. Potrivit www.ditadifulmine.com, oraşul a fost întemeiat în 2001, datorită enormelor rezerve miniere din zonă, care este considerată pe drept cuvânt una dintre cele mai bogate regiuni din China.
Cu toate acestea, Ordos prezintă o caracteristică foarte specială: este un oraş fantomă. În acest caz însă, nu avem de-a face cu un oraş nelocuit în adevăratul sens al cuvântului, ci cu unul dintre cele mai puţin populate în raport cu suprafaţa. Iar cifrele spun totul: Ordos are în jur de un milion şi jumătate de locuitori. Însă cele mai multe dintre clădiri sunt nelocuite, iar densitatea medie a oraşului, care măsoară 87.000 km pătraţi, este de aproximativ 18/km2. Pentru a înţelege mai bine gradul de populare a regiunii, este suficient să spunem că, deşi Ordos are o suprafaţă de două ori mai mare decât a Elveţiei, are o populaţie de cinci ori mai mică (1,5 milioane faţă de 7,5) şi o densitate a populaţiei de peste zece ori mai mică (18 faţă de 182 de locuitori pe km²).
Ordos este împărţit în opt districte, care au densităţi ale populaţiei foarte diferite: cea mai locuită zonă este districtul  Dongsheng, cu 108 locuitori pe km² şi un total de 230.000 de persoane. Media este însă scăzută de celelalte şapte districte, care variază de la 40 la 4 locuitori pe  km².
Ordos este un oraş bogat, chiar mai bogat decât Beijingul, venitul pe cap de locuitor fiind de aproximativ 14.500 de dolari. Regiunea în care se află Ordos este celebră pentru că ar avea aproximativ o şesime din totalul de rezerve de cărbune din China, precum şi pentru faptul că este un centru economic important pentru producţia de produse derivate din petrol şi pentru materialele de construcţie.
În aceste condiţii, de ce Ordos pare un oraş nelocuit? În primul rând, regiunea în care se află este deşertică şi, tocmai din acest motiv, chinezii nu sunt prea încântaţi de gândul de a se muta pe aceste meleaguri. Trebuie totuşi menţionat că multe apartamente şi case din zona metropolitană au fost deja vândute. Districtul  Kangabashi, de exemplu, este practic vândut, problema este însă că nimeni nu ocupă clădirile şi birourile. Problema este, în esenţă, de natură logistică. Noul Ordos se află la 25 de kilometri distanţă de vechiul oraş, iar familiile care locuiesc de decenii în partea veche a urbei nu au intenţia să se mute prea curând. Să fie o eroare de strategie? Autorităţile nu sunt de această părere. Apartamentele au fost deja vândute (chiar dacă nimeni nu locuieşte aici) şi a fost rezolvată şi problema alimentării cu apă din vechiul oraş Ordos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS