10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Record la teleportare

O echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China au anunţat că au teleportat un foton la o distanţă de 97 de kilometri. Potrivit tgcom.it, specialiştii chinezi au doborât astfel recordul anterior, care data din 2010 şi era de doar 16 kilometri.
Teleportarea cuantică, despre care oamenii de ştiinţă au început să vorbească în 1997, reprezintă capacitatea de a muta un obiect dintr-un loc în altul fără a parcurge spaţiul dintre cele două locaţii. Obiectul, în sine, nu se mişcă din punctul A în B, ci, mai degrabă, fotonul îndepărtat replică informaţiile conţinute de fotonul iniţial, devenind un „geamăn“ al acestuia. De menţionat că cea mai mare contribuţie a echipei nu este neapărat distanţa mare la care au reuşit să teleporteze informaţia, ci mai degrabă metoda folosită pentru a manipula fasciculul laser de 1,3 waţi pe care îl poartă. Astfel, cu cât călătoria întreprinsă de fascicul este mai lungă, cu atât acesta se lărgeşte mai mult, făcând ca fotonul să piardă din informaţii pe traseu. Pentru a menţine raza pe direcţie, cercetătorii au inventat o tehnică specială care concentrează şi direcţionează laserul.
În opina specialiştilor, dacă metoda va fi dezvoltată, ea se va dovedi utilă pentru transmiterea informaţiilor secrete de către serviciile militare.

Chinezii, înaintea tuturor

De altfel, China a luat, deja, un avans important în faţa celorlalte state, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură şi tehnologii futuriste. Potrivit unor documente date publicităţii de  Wikileaks, China a făcut paşi fără precedent în domenii precum fisiunea nucleară, biometrie şi chiar teleportare. Potrivit unui oficial al Universităţii de Ştiințe şi Tehnologii din orașul Hefei, savanţii chinezi ar fi reuşit teleportarea cu succes a unei singure particule quantum, iar în prezent lucrează la teleportarea a două particule. Mai mult decât atât, specialiştii de la Institutul de Tehnologii Inteligente din China au reuşit să creeze un sistem biometric care identifică persoanele în funcţie de trăsături faciale, greutate şi proporții corporale. Iar progresele chinezilor nu se opresc aici. Potrivit  Wikileaks, China îşi dezvoltă agresiv centralele nucleare, intenţionând să deschidă peste 70 de noi centrale, în următorii zece ani. În plus, chinezii lucrează la un nou reactor, intitulat Experimental Advanced Superconducting Tokamak. În acest reactor, savanţii chinezi speră să obţină o fuziune nucleară controlată care să menţină nedefinit o temperatură extremă. De altfel, încă din anul 2009, cercetătorii chinezi au reuşit să menţină o reacţie nucleară care atinsese temperatura de 18 milioane de grade Celsius, până la 400 de secunde. În acest an, chinezii şi-au propus să obţină temperatura de 180 de milioane de grade Celsius, menţinută timp de 400 de secunde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS