10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicamente pentru cancer, expirate în farmacia spitalului

Medicamente pentru cancer, expirate în farmacia spitalului

În Farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu există de câţiva ani sute de cutii de morfină şi alte medicamente pentru tratarea cancerului, toate expirate. Din nefericire, medicamentele nu au mai ajuns la cei care aveau atâta nevoie de ele şi au expirat pe rafturile unităţii farmaceutice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Problema medicamentelor expirate a fost adusă în atenţia conducerii spitalului de către farmacista Tatiana Hosu, care de cinci ani trimite referate şi sesizări pentru distrugerea sutelor de cutii cu morfină şi a altor medicamente folosite în tratamentul cancerului, majoritatea expirate în luna februarie 2009. „Lotul respectiv de morfină este din 2006. Acum este vorba despre distrugerea lui, dar noi trebuie să găsim cea mai ieftină soluţie. Eu aş cumpăra alte medicamente cu banii pe care i-aş da pe distrugerea morfinei. Medicamentele se află sub lacăt, acolo la farmacie, sunt în siguranţă. Căutăm cel mai mic preţ pentru a le distruge“, a spus managerul Vasile Stănculete de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Nimeni nu ştie de ce medicamentele respective nu au mai ajuns la bolnavi, pentru că este greu de crezut că nimeni nu a avut nevoie de ele.

Au cumpărat prea multe

În anul 2006, Ministerul Sănătăţii a decis că distribuirea medicamentelor cu regim special folosite în tratarea cancerului se va face doar în farmaciile din spitale. La recomandarea conducerii Secţiei Oncologie, conducerea Spitalului şi a Farmaciei au luat decizia de a cumpăra o cantitate mare de morfină şi medicamente pentru tratarea cancerului. După un an, conducerea Ministerului Sănătăţii s-a răzgândit şi a stabilit că şi farmaciile cu circuit deschis pot onora reţetele din cadrul Programului Naţional de Oncologie. Din această cauză, în stocul farmaciei spitalului au rămas foarte multe medicamente, achiziţionate în 2006 şi care au expirat în 2009. Farmacista Tatiana Hosu, angajata Spitalului Judeţean, susţine că a încercat să găsească o soluţie pentru ca morfina şi celelalte medicamente să fie repuse în circuit şi date bolnavilor, înainte de a expira, însă nu a găsit sprijin nici la Casa de Asigurări de Sănătate, nici la conducerile unităţii spitaliceşti. Acum se caută soluţii pentru distrugerea medicamentelor.

Distrugerea medicamentelor costă

Conform directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Vasile Stănculete, unitatea medicală a luat legătura cu două firme specializate pentru distrugerea medicamentelor expirate. O firmă este din Timişoara, iar cealaltă din Novaci. Valoarea medicamentelor expirate este de 22.000 de lei, iar costurile cu distrugerea se ridică la 2.000 de lei, bani din care s-ar fi putut cumpăra medicamente pentru bolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS