5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedic ginecolog, la judecată

Medic ginecolog, la judecată

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată pentru patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite a unui medic ginecolog de la Spitalul din Calafat, prins în flagrant în martie, în timp ce primea mită 500 de lei de la un poliţist sub acoperire

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 24 februarie anul acesta, o femeie a depus un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, în care preciza că, pe 23 noiembrie 2011, i-a dat lui Khalil Haney, năcut în Kuwait şi domiciliat în Craiova, medic ginecolog la Spitalul Municipal Calafat, suma de 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină. În baza sesizării depuse de femeie, anchetatorii au cerut instanţei autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor purtate de medicul Khalil, dar şi autorizarea unui poliţist care urma să ofere medicului bani pentru unele servicii medicale. Astfel, pe 20 martie, poliţistul sub acoperire l-a căutat pe medicul Khalil la Spitalul din Calafat şi l-a rugat să-i facă amantei sale o întrerupere de sarcină „discretă“, care să nu fie înscrisă în registrul de evidenţă al spitalului. Medicul a stabilit „tariful“ la cel mult 500 de lei, în funcţie de vârsta fătului presupusei amante. După două zile, în baza înţelegerii, poliţistul s-a dus la Spitalul din Calafat, având la el 500 de lei, bani care fuseseră marcaţi şi pe care i-a dat medicului pentru întreruperea de sarcină care ar fi trebuit să fie făcută pe 25 martie. „Deşi a afirmat că obişnuieşte să primească banii după efectuarea actului medical, inculpatul a primit banii de la investigator“, au menţionat procurorii în rechizitoriu. După ce a fost reţinut de anchetatori, medicul a susţinut că cei 500 de lei au fost primiţi cu titlu personal şi nu pentru o întrerupere de sarcină. Pe 23 martie, Khalil Haney a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a dispus ca acesta să nu părăsească ţara timp de 30 de zile.

Al doilea flagrant

După ce au început urmărirea penală faţă de medicul ginecolog, anchetatorii au primit denunţuri şi de la alte femei care îi dăduseră bani medicului Khalil Haney. Anchetatorii au stabilit că, în decembrie 2011, inculpatul a primit de la o altă femeie 300 de lei pentru a o asista la naştere. Pe 8 februarie, acelaşi medic a primit de la o pacientă 100 de lei pentru a-i face o întrerupere de sarcină, iar o săptămână mai târziu a cerut unei alte paciente 200 de lei tot pentru o întrerupere de sarcină.
Ulterior, pe 18 aprilie, deşi era cercetat pentru luare de mită, Khalil Haney a pus din nou mâna pe bani marcaţi. În acea zi, una dintre denunţătoare s-a dus la el pentru efectuarea unui control, pentru care i-a dat 100 de lei care fuseseră marcaţi de anchetatori. Banii au fost găsiţi în buzunarul halatului medicului Khalil Haney.  
În încheiere, procurorii au consemnat în rechizitoriul prin care, vineri, au dispus trimiterea în judecată a medicului Khalil Haney, că „din declaraţiile denunţătoarelor şi a martorilor audiaţi în cauză, precum şi din cele două surprinderi în flagrant, rezultă că inculpatul primea bani atât după efectuarea actelor medicale la care era abilitat prin fişa postului, cât şi înainte de efectuarea actelor medicale“.
Inculpatul Khalil Haney va fi judecat de Tribunalul Dolj pentru comiterea a patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite.

 Infracţiunile

Potrivit Codului Penal, primirea de către un funcţionar de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Luarea de mită, care este definită ca fiind fapta funcţionarului care pretinde ori primeşte bani sau alte foloase în scopul de a îndeplini ori a nu îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS