24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStocul de vaccin antirabic, la limită în Craiova

Stocul de vaccin antirabic, la limită în Craiova

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ mai are în stoc doar cinci cutii de vaccin antirabic şi aşteaptă suplimentări de la Ministerul Sănătăţii

Mai multe unităţi sanitare din ţară au sesizat faptul că au epuizat stocurile de vaccin antirabic, iar cum Institutul „Cantacuzino“ şi-a încetat producţia, acest lucru ar pune în pericol sănătatea persoanelor muşcate de câini. Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova, unde există centru antirabic, nu se află însă în această situaţie, dar stocul de vaccinuri este la limită.
Conducerea unităţii medicale speră ca în câteva zile să poată achiziţiona dozele necesare pentru a nu exista pericolul ca spitalul să rămână descoperit în ceea ce priveşte vaccinul antirabic. „Cu acest vaccin a fost mereu o problemă la noi. În România, nu se mai fabrică şi a trebuit să se găsească soluţii pentru a lua vaccinul de la alt furnizor. În lume el se produce, dar este mai scump. Mai e nevoie şi de licitaţii, ceea ce implică timp şi bani pierduţi. În prezent, noi mai avem pe stoc cinci cutii de vaccin antirabic, dar în câteva zile, dacă totul este OK din punct de vedere al procedurilor legale, am putea achiziţiona şi alte doze, astfel încât să nu rămânem descoperiţi“, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova, conf. dr. Iulian Diaconescu.  
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat vineri, printr-un comunicat, că la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino“ (INCDMI) există un stoc de aproximativ 2.500 de doze de vaccin antirabic, care pot fi utilizate de către unităţile sanitare ce realizează tratamentul postexpunere al plăgilor rabigene. „Producătorul francez al vaccinului antirabic, SANOFI – PASTEUR, a asigurat Ministerul Sănătăţii că, în această perioadă, aşteaptă un lot din import din acest produs şi nu vor exista disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea sa pe piaţa din România. Distribuţia vaccinului se face prin distribuitorii autorizaţi ai SANOFI – PASTEUR, direct către centrele unităţilor sanitare, astfel încât pacienţii să primească tratament profilactic corespunzător şi în timp util“, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul MS.

15 persoane muşcate zilnic de câini în Bănie

În Craiova, numărul mare de câini comunitari reprezintă o adevărată problemă. Zilnic, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ ajung în jur de 15 persoane muşcate de câini, însă nu toate au nevoie de vaccin antirabic. „La noi vin zilnic aproape 15 persoane cu muşcături de câini, dar nu toate necesită imunoprofilaxie. Mai facem şi noi o selecţie, pentru că sunt cheltuieli mari“, a dezvăluit managerul Iulian Diaconescu, el însuşi o victimă a câinilor.
„Mi-e ruşine să o spun, dar şi eu am fost muşcat de un câine şi, culmea, chiar în curtea spitalului. Le-am spus câinilor că eu sunt directorul, dar nu au ţinut cont. Nu mi-au recunoscut autoritatea“, a povestit cu umor managerul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS