Spitalul Judeţean stă iar într-un singur tomograf

Autori


Doar într-o lună s-a reuşit performanţa ca unitatea medicală să poată folosi ambele tomografe din dotare

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, tomografele joacă feste personalului de la Serviciul de radiologie şi imagistică medicală. Unitatea medicală dispune de două astfel de aparate, unul modern, primit în noiembrie 2011 şi dat în folosinţă în luna februarie, şi altul vechi de aproape zece ani, dar până acum acestea au funcţionat foarte puţin în paralel. Tomograful vechi s-a defectat anul trecut şi a fost nevoie de patru luni pentru a se finaliza licitaţia pentru service. Între timp, s-a defectat şi tomograful nou (20 martie), iar spitalul a stat o săptămână fără nici un aparat de înaltă performanţă. Problemele s-au remediat însă relativ repede, el fiind în perioada de garanţie, şi cum prin aprilie s-a reuşit şi repararea tomografului vecin, spitalul a avut în sfârşit două aparate la dispoziţie pentru investigaţiile medicale complexe.    

Conducerea SJU şi Serviciul de Radiologie stabiliseră şi o organizare de lucru: cazurile care veneau în Urgenţă, cele care apăreau după-amiaza şi în gardă urma să se rezolve cu tomograful vechi, în timp ce cazurile deosebite trebuia dirijate spre tomograful nou.

Service de aproape 40.000 de lei

Noua organizare nu a mers mai mult de o lună, pentru că joi tomograful cel vechi s-a defectat din nou. Conducerea spitalului susţine însă că este vorba doar de o eroare şi că firma care asigură service-ul va remedia problema. „Joi, pe când se lucra cu el, a dat o eroare şi l-am oprit, dar este funcţional. Sunt doar nişte inadvertenţe, nu e disfuncţionalitate. După ce s-a reparat, există o perioadă de probe, specificată în contractul cu firma care asigură service-ul. S-au făcut 200 de tomografii în perioada asta. Va sta până luni, când va veni echipa firmei de service să facă o nouă verificare, pe banii ei, pentru că am primit garanţie la reparaţiile precedente. Tomograful are peste zece ani, a fost folosit la maximum şi e normal să cadă“, a precizat managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.


Întrebat dacă se justifică repararea tomografului de fiecare dată când se iveşte vreo problemă şi dacă costurile de întreţinere şi service nu pot depăşi la un moment dat preţul unui aparat nou, managerul Florin Petrescu a afirmat că astfel de cheltuieli sunt fondate. „Un tomograf nou costă aproape 2,5 milioane de lei, în timp ce reparaţiile şi service-ul la cel vechi ar ajunge cam la 50.000 de lei. La minister nu găseşti mereu fonduri pentru a cumpăra aparatură nouă, aşa că te foloseşti de ce ai. Luând cazul nostru, pentru 200 de tomografii, câte s-au făcut până să apară acea eroare, spitalul încasează în jur de 100.000 de lei. Dacă pentru reparaţie ai plătit 40.000 de lei, atunci poţi spune că investiţia se justifică“, a exemplificat conf. dr. Florin Petrescu.

Contractul pentru service la aparatura şi echipamentele medicale radiologice scos la licitaţie de Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost atribuit firmei bucureştene PHM Comserv SRL, singura ofertantă, contra sumei de 39.300 de lei.    

Plafonul se epuizează în maximum şapte zile

Indiferent pe care dintre tomografe se lucra, fondurile erau aceleaşi, iar pentru bolnavii care vin la spital pentru investigaţii medicale complexe în sistem ambulatoriu plafonul lunar decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu poate depăşi 40.000 de lei. Astfel, şi numărul celor care pot beneficia gratuit de tomografii şi alte servicii de radiologie şi imagistică medicală în afara spitalului este redus. „Programările se fac în funcţie de aceste fonduri, iar, de regulă, în prima săptămână a lunii se termină banii pentru paraclinice. Noi putem face faţă doar cu tomograful cel nou, dar pentru spital este mai bine să se lucreze cu două astfel de aparate, chiar dacă tomograful vechi are competenţe limitate. Astfel îl mai degrevăm de sarcini pe cel nou“, a spus managerul Florin Petrescu.Comenteaza acum

Alte stiri

15 aprilie 2019

Expoziţie de pictură la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi 18 aprilie vernisajul expoziției „Geneza” semnată de pictorul Gelu Costea. În sala „Florin Isuf” începând cu ora 12.00 publicul poate admira o expoziție ...
12 aprilie 2019

Gorj: O nouă anchetă la Secţia psihiatrie din Spitalul Judeţean

Administraţia Spitaului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a început joi o anchetă la Secţia psihiatrie, unde a avut loc o altercaţie între un pacient şi un infirmier, de 39 de ani. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Gigel ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 5 mai 2012

Actualitate

» Minte ministrul propus al educaţiei?
» Concurs de creaţie cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului
» „Turul Mănăstirilor Vâlcene“ pe bicicletă – la prima ediţie
» Stocul de vaccin antirabic, la limită în Craiova
» Spitalul Judeţean stă iar într-un singur tomograf
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» Medicamentele, noile droguri
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Local

» Capcana din parcare
» Niccolò Machiavelli
» „Clovnul adormit“, la Teatrul cel mai mic
» De la rămurele la Ramuri
» „Profeţia familiei Romanov“
» „Rătuşca cea urâtă“ vine la teatru
» gala filmului „Undeva la Palilula“, la Craiova
» Johnny Depp, din nou în echipă cu Tim Burton
» Status Quo vor cânta la Bucureşti
» Comedia bucureşteană ajunge în Bănie
» Capricii vs. Obsesii
» Un Brâncuşi, vândut la 12,6 milioane de dolari
» Cercetat pentru că a făcut sex cu o fată de 14 ani
» Percheziţie la un comerciant de parfumuri
» Arestaţi pentru cămătărie şi şantaj
» Dulgher mort pe şantierul Facultăţii de Electrotehnică
» Aurul Craiovei
» Cuvinte care dor
» Judecător reţinut pentru accidentarea unui copil
» Surprize la Festivalul Berii
» Testări gratuite pentru depistarea astmului

Dolj

» APIA primeşte cereri pentru prima pe cap de animal până pe 18 mai

Gorj

» Jurist acuzat de corupţie sexuală
» Ansamblul „Brâncuşi“, prioritate guvernamentală

Sport

» Începe lupta pentru desemnarea campioanei Doljului
» Oltenii, sub presiunea punctelor
» Pandurii nu se sperie de campioană
» Pătraşcu: Pentru noi nu e derbi meciul cu Sporting
» HC Zalău joacă finala în Rusia
» Baschetbalistele craiovene termină pe locul şapte dacă bat Alexandria
» CS Universitatea a încheiat sezonul pe locul cinci

Magazin

» Horoscop
» Un nou album pentru Depeche Mode
» Helen Mirren, premiată pentru întreaga carieră
» Naomi Campbell caută topmodele
» Războiul corbilor

Top