20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean stă iar într-un singur tomograf

Spitalul Judeţean stă iar într-un singur tomograf

Doar într-o lună s-a reuşit performanţa ca unitatea medicală să poată folosi ambele tomografe din dotare

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, tomografele joacă feste personalului de la Serviciul de radiologie şi imagistică medicală. Unitatea medicală dispune de două astfel de aparate, unul modern, primit în noiembrie 2011 şi dat în folosinţă în luna februarie, şi altul vechi de aproape zece ani, dar până acum acestea au funcţionat foarte puţin în paralel. Tomograful vechi s-a defectat anul trecut şi a fost nevoie de patru luni pentru a se finaliza licitaţia pentru service. Între timp, s-a defectat şi tomograful nou (20 martie), iar spitalul a stat o săptămână fără nici un aparat de înaltă performanţă. Problemele s-au remediat însă relativ repede, el fiind în perioada de garanţie, şi cum prin aprilie s-a reuşit şi repararea tomografului vecin, spitalul a avut în sfârşit două aparate la dispoziţie pentru investigaţiile medicale complexe.    
Conducerea SJU şi Serviciul de Radiologie stabiliseră şi o organizare de lucru: cazurile care veneau în Urgenţă, cele care apăreau după-amiaza şi în gardă urma să se rezolve cu tomograful vechi, în timp ce cazurile deosebite trebuia dirijate spre tomograful nou.

Service de aproape 40.000 de lei

Noua organizare nu a mers mai mult de o lună, pentru că joi tomograful cel vechi s-a defectat din nou. Conducerea spitalului susţine însă că este vorba doar de o eroare şi că firma care asigură service-ul va remedia problema. „Joi, pe când se lucra cu el, a dat o eroare şi l-am oprit, dar este funcţional. Sunt doar nişte inadvertenţe, nu e disfuncţionalitate. După ce s-a reparat, există o perioadă de probe, specificată în contractul cu firma care asigură service-ul. S-au făcut 200 de tomografii în perioada asta. Va sta până luni, când va veni echipa firmei de service să facă o nouă verificare, pe banii ei, pentru că am primit garanţie la reparaţiile precedente. Tomograful are peste zece ani, a fost folosit la maximum şi e normal să cadă“, a precizat managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.
Întrebat dacă se justifică repararea tomografului de fiecare dată când se iveşte vreo problemă şi dacă costurile de întreţinere şi service nu pot depăşi la un moment dat preţul unui aparat nou, managerul Florin Petrescu a afirmat că astfel de cheltuieli sunt fondate. „Un tomograf nou costă aproape 2,5 milioane de lei, în timp ce reparaţiile şi service-ul la cel vechi ar ajunge cam la 50.000 de lei. La minister nu găseşti mereu fonduri pentru a cumpăra aparatură nouă, aşa că te foloseşti de ce ai. Luând cazul nostru, pentru 200 de tomografii, câte s-au făcut până să apară acea eroare, spitalul încasează în jur de 100.000 de lei. Dacă pentru reparaţie ai plătit 40.000 de lei, atunci poţi spune că investiţia se justifică“, a exemplificat conf. dr. Florin Petrescu.
Contractul pentru service la aparatura şi echipamentele medicale radiologice scos la licitaţie de Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost atribuit firmei bucureştene PHM Comserv SRL, singura ofertantă, contra sumei de 39.300 de lei.    

Plafonul se epuizează în maximum şapte zile

Indiferent pe care dintre tomografe se lucra, fondurile erau aceleaşi, iar pentru bolnavii care vin la spital pentru investigaţii medicale complexe în sistem ambulatoriu plafonul lunar decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu poate depăşi 40.000 de lei. Astfel, şi numărul celor care pot beneficia gratuit de tomografii şi alte servicii de radiologie şi imagistică medicală în afara spitalului este redus. „Programările se fac în funcţie de aceste fonduri, iar, de regulă, în prima săptămână a lunii se termină banii pentru paraclinice. Noi putem face faţă doar cu tomograful cel nou, dar pentru spital este mai bine să se lucreze cu două astfel de aparate, chiar dacă tomograful vechi are competenţe limitate. Astfel îl mai degrevăm de sarcini pe cel nou“, a spus managerul Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS