16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu şpaga pentru permis la judecată

Cu şpaga pentru permis la judecată

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a directorului şcolii de şoferi SC DRIVESTEST LIVIU BANĂ SRL Craiova, prins în flagrant la sfârşitul lunii martie în timp ce primea 400 de lei de la un cursant, bani în schimbul cărora trebuia să-i aranjeze „oraşul“.
Liviu Bană a fost reţinut pe 29 martie, în urma unui flagrant organizat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj pe strada Caracal din Craiova.
Povestea în acest caz începe în mai 2011, când un craiovean a sesizat poliţiştii anticorupţie că, în timp ce efectua cursurile şcolii de şoferi  SC DRIVESTEST LIVIU BANĂ SRL, instructorul auto Ion Şărcău i-a spus că, pentru a fi sigur că va promova proba practică, va trebui să dea câte 100 de euro pentru fiecare din categoriile pentru care dă examen. Instructorul i-a mai spus că va afla mai multe de la şeful şcolii de şoferi, Liviu Bană.
În baza denunţului, anchetatorii au cerut şi obţinut interceptarea convorbirilor telefonice ale instructorului Şărcău şi ale lui Bană. Din interceptări, anchetatorii au aflat că Bană știa despre denunţ, chiar înainte ca denunţătorul să dea cei 100 de euro pentru „aranjarea“ probei practice pentru categoria C. Pe 25 mai 2011, denunţătorul a susţinut proba practică a examenului, însă a fost declarat respins. În aceeaşi zi, anchetatorii au interceptat o convorbire telefonică în care Bană îi povestea soţiei sale cum a „mirosit“ pericolul:
Liviu Bană: „Să-ţi mai spun o chestie: îl avusei pe unul… astăzi unde fusei eu … cu cameră pe el“.
Soţia: „E pe naiba!“
Liviu Bană: „Da mă da… mi-l dădu un coleg de-al lui în primire şi ne spuse… de-a Iu’ … adus de cunoştinţe, de-a Iu’ Mitu…“
Soţie: „ Îhî, Şarpe ăla“.
Liviu Bană: „ Ai de mine, vai, vai, vai… noroc că ăla ştiu şi îl pică! Hai că îţi spun eu, pa, pa“.

„Eşti la mâna lui!“

Pe 27 martie, un alt craiovean a sesizat că a făcut cursurile cu Liviu Bană la SC DRIVESTEST LIVIU BANĂ SRL. În aceeaşi zi, Bană i-a spus denunţătorului că pentru a fi sigur că trece „oraşul“ trebuie să-i dea între 300 şi 400 de lei sau 100 de euro pentru a „aranja“ examenul cu poliţistul examinator.
Ca să îl convingă că are şanse foarte mici de a trece „oraşul“ fără bani, Bană i-a povestit păţania unui prieten bun: „Îţi iei bani la tine! Trei milioane să ai la tine dacă iei, asta este! 100 de euro ca să vedem la faţa locului dacă e… Vezi să nu te iei cu el în gură, să îl contrazici. Eşti la mâna lui! Am avut un prieten şi mie mi-a fost jenă să îi zic să dăm şi noi ceva ăstora, că ne fac ăştia. El, du-te bă, mă fac ăştia pe mine după 20-25 de ani? Şi l-a făcut, mânca-ţi-aş gura! Păi vezi mă, mânca-ţi-aş? Şi a dat sala a doua oară!“. Discuţia a fost înregistrată de denunţător, fiind dată ofiţerilor anticorupţie odată cu plângerea. O zi mai târziu, anchetatorii au cerut înregistrarea discuţiilor şi interceptarea telefoanelor instructorului.
Pe 29 martie, înainte de examen, denunţătorul, care avea la el 400 de lei şi 100 de euro marcaţi, s-a întâlnit cu Bană la Hanul Craioviţa, care i-a pus la dispoziţie maşina cu care trebuia să dea „oraşul“.
După ce a fost examinat, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu instructorul Bană, care i-a cerut banii. „Să îmi laşi şi mie alea“, iar la întrebarea denunţătorului „cât?“ inculpatul a spus „patru milioane“. Ulterior, după primirea banilor de la denunţător, inculpatul a fost oprit în trafic de echipa operativă, banii marcaţi fiind găsiţi în maşina sa. La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Bană pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, primul termen în acest dosar fiind stabilit de Tribunalul Dolj pentru 14 mai.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS