12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de cereri de debranşare pe lună

100 de cereri de debranşare pe lună

Craiovenii se debranşează în număr tot mai mare de la sistemul central de încălzire. În două luni de când s-a sistat furnizarea căldurii în oraş, Regia Autonomă de Termoficare a înregistrat 200 de cereri de intenţie. Solicitările sunt în creştere comparativ cu anii trecuţi. Cei mai nemulţumiţi sunt proprietarii care au avut proasta inspiraţie de a-şi monta cu ani în urmă repartitoare de costuri.
Cei care vor să se debranşeze trebuie să îndeplinească însă condiţiile prevăzute în art. 30 din Legea 325/2006. În primul rând, aceștia trebuie să aibă acordul vecinilor. Al doilea pas este un acord scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea Adunării Generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire. De asemenea, oamenii trebuie să anunţe în scris operatorul care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte. Deconectările se fac numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse. Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Înainte de a trece la debranşare, craiovenii ar face bine să verifice dacă nu cumva fac parte din zonele unitare, adică acele zone în care nu pot renunţa la sistemul centralizat de încălzire.
Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc – condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii cumulative. În primul rând, trebuie să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă care au pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate. De asemenea, trebuie să existe documentaţia tehnică. Persoana care solicită deconectarea trebuie să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.
Dacă deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii. Acesta va ţine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS