3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimptome Parkinson, atenuate cu vibraţii

Simptome Parkinson, atenuate cu vibraţii

Un grup de oameni de ştiinţă americani a verificat activitatea unui celebru neurolog din secolul al XIX-lea, care a creat un scaun cu vibraţii menit să atenueze simptomele maladiei Parkinson. Medicul Jean-Martin Charcot, căci despre el este vorba, a raportat îmbunătăţiri ale stării de sănătate a pacienţilor săi în urma acestui tratament. Pe atunci, bolnavii care apelau la ajutorul lui Charcot îi spuneau acestuia că simptomele motorii inconfortabile sau dureroase (tremor sau rigiditate musculară) păreau să se atenueze în timpul călătoriilor lungi cu trăsura sau cu trenul şi că această uşurare dura destul de mult timp după încheierea călătoriei. Urmărind această idee, neurologul a creat un scaun special, care imita mişcările şi vibraţiile generate în mod obişnuit de mişcarea trăsurii sau a trenului. Medicul a încetat însă din viaţă la scurt timp după punerea în practică a invenţiei sale, astfel că nu a reuşit să finalizeze cercetările, iar terapia propusă de el nu a fost niciodată evaluată complet.

Verificare modernă

Acum, o echipă de cercetători de la Centrul Medical Universitar Rush a testat prin metode moderne teoriile şi observaţiile lui Charcot. Rezultatele analizelor efectuate au indicat faptul că, deşi terapia prin vibraţii îmbunătăţeşte semnificativ unele simptome ale maladiei Parkinson, este posibil ca efectele să se datoreze unor factori Placebo sau aleatorii, nicidecum vibraţiilor propriu-zise. Profesorul Christopher G. Goetz, coordonatorul studiului, a explicat că echipa sa a încercat să recreeze cu ajutorul echipamentelor moderne protocolul de tratament pus la punct de Jean-Martin Charcot, pentru a confirma sau infirma observaţiile făcute în secolul XIX. Împreună cu colegii săi, Goetz a împărţit 23 de pacienţi cu Parkinson în două grupuri – unii care au fost trataţi cu ajutorul unui scaun cu vibraţii, ceilalţi fiind „direcţionaţi“ spre scaune obişnuite. În timpul şedinţelor de tratament, efectuate zilnic, timp de o lună, ambele grupuri de subiecţi au ascultat CD-uri cu muzică de relaxare sau sunete din natură.

Rezultate similare

Pacienţii care s-au bucurat de tratamentul cu vibraţii au raportat îmbunătăţiri remarcabile ale funcţiilor motorii după cele patru săptămâni de terapie. Totuşi, şi persoanele din grupul de control au înregistrat scoruri mari la testele motorii. În plus, bolnavii din ambele grupuri au raportat atenuări similare şi semnificative ale simptomelor de depresie, anxietate şi oboseală cronică – afecţiuni asociate în general maladiei Parkinson. „Rezultatele noastre confirmă teoria lui Charcot că tratamentul intensiv cu vibraţii atenuează simptomele maladiei, însă nu am găsit efectele specifice ale terapiei cu vibraţii. Ambele grupuri au raportat îmbunătăţiri similare, fapt ce sugerează că au existat şi alţi factori care au contribuit la atenuarea simptomelor“, a precizat Goetz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS