10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Mischii investeşte în educaţie

Primăria Mischii investeşte în educaţie

În ultimii ani, în modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII „Alecsandru Nicolaid“ din comuna Mischii s-a investit constant, astfel că unele săli de clasă arată mult mai bine decât în multe unităţi şcolare din Craiova.
„Clădirea Şcolii din Mischii este renovată în totalitate. Chiar în vacanţa de iarnă, în şcoala din centru au fost renovate în întregime două clase. Investiţiile au vizat lucrări la parchet, lamperie şi glet, precum şi achiziţionarea a două table noi“, a declarat Tudor Lungan Paul Alin, directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Alecsandru Nicolaid“ din Mischii. Lucrări de renovare au fost efectuate şi la grădiniţele din Mlecăneşti şi Motoci.
Aceste eforturi nu au fost în zadar. Elevii din Mischii au rezultate foarte bune la învăţătură.
„Avem foşti elevi la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», la Colegiul Naţional «Nicolae Titulescu», la Colegiul Naţional «Ştefan Velovan»“, a spus Tudor Lungan Paul Alin, care a explicat că, la evaluarea naţională de anul trecut, promovabilitatea a fost de 100%. Rezultatele bune nu se opresc însă aici. Iuliana Cristina Socol, una dintre elevele şcolii, a obţinut anul acesta cel mai mare punctaj pe judeţ la concursul „Cangurul lingvist“, secţiunea limba franceză. Cu toate că este pasionată de această materie încă din clasa a treia, pe viitor, Cristina vrea ca la liceu să meargă la o clasă de matematică-informatică la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
Tot o elevă a Şcolii din Mischii, Luiza Turcu, a reuşit ca până la cei opt ani ai săi să strângă un palmares impresionant de premii la concursurile şi festivalurile naţionale de muzică.

Fonduri europene pentru căminul cultural

Comuna Mischii, prin administraţia sa locală, a solicitat şi obţinut finanţare pentru modernizarea căminului cultural, în cadrul fondurilor acordate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea Zonei Metropolitane a Craiovei.
„E un cămin cultural mare, bine poziţionat în centrul comunei, iar în el îşi desfăşoară activitatea şi Ansamblul folcloric «Doina Mischiului», format din circa 40 de copii din comună şi care ne-au reprezentat cu cinste peste tot pe unde au fost. Consolidarea acestei clădiri se impunea, deoarece pereţii începuseră să crape, zidul din spate s-a deplasat, existând pericolul prăbuşirii sale, iar tabla de pe acoperiş este ruginită şi plouă înăuntru. Ca atare, în cadrul proiectelor derulate în Zona Metropolitană, am solicitat şi obţinut şi noi reabilitarea acestui cămin cultural. Lucrarea costă circa 300.000 de euro, din care 98% sunt bani europeni, iar cofinanţarea noastră e de numai 2%“, a menţionat primarul Gheorghe Popa.
Odată cu consolidarea, clădirea va primi un termosistem şi o învelitoare din tablă profilată. Finisajele interioare, pardoselile şi instalaţia electrică vor fi refăcute în totalitate. Se va introduce încălzire centrală şi se vor amenaja toalete interioare. În cadrul acestui proiect intră şi dotarea cu mobilier, aparatură de proiecţie şi sonorizare a căminului, dar şi amenajarea şi împrejmuirea spaţiului exterior al căminului cultural. E vorba de circa 3.000 mp de teren care va fi pus în valoare prin trasarea unor alei dotate cu băncuţe.
Zilele trecute, a fost aprobată finanţarea europeană pentru alte două proiecte de anvergură derulate în Mischii. Primul este un proiect în valoare de un milion de euro pe Măsura 1.2.5., privind „reabilitarea drumurilor de exploatare agricolă“. Al doilea priveşte construirea unui parc fotovoltaic, care va produce electricitate pentru trei comune – investiţia, în valoare de 3,6 milioane de euro, fiind finanţată din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS