21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingurătatea e contagioasă

Singurătatea e contagioasă

Singurătatea, la fel ca şi gripa, este contagioasă, transmiţându-se de la o persoană la alta, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din San Diego şi publicat în Journal of Personality and Social Psychology.
Folosind datele de la un studiu amplu, care a urmărit stările psihice ale subiecţilor timp de peste 60 de ani, o echipă de experţi americani a descoperit că oamenii au tendinţa de a-şi transmite sentimentele celor apropiaţi, ceea ce îi face să se izoleze de societate. „Am descoperit un tipar extraordinar de contagiozitate care îi face pe oameni să se deplaseze spre marginea cercului lor social atunci când se simt singuri. La periferia cercului, oamenii au mai puţini prieteni şi totuşi au tendinţa de a-i îndepărta chiar şi pe aceia care le mai rămăseseră“, a declarat psihologul John Cacioppo.
Înainte de a-şi pierde prietenii, oamenii singuri îşi transmit sentimentele celor apropiaţi, care ajung, de asemenea, să se simtă singuri. Deoarece singurătatea este asociată cu o boală psihică şi fizică, Cacioppo a subliniat că este important ca oamenii să recunoască singurătatea şi să îi ajute pe cei afectaţi de singurătate, înainte de a se izola.

Studiu complex

În vederea realizării acestui studiu, echipa de cercetători a folosit datele studiului Framingham Hear, care s-a ocupat, începând cu 1948, cu observarea riscurilor bolilor cardiovasculare la 5.209 persoane. Din momentul demarării sale, s-a observat că efectele singurătăţii s-au extins şi la a doua generaţie, astfel că până la final, celor 5.209 participanţi li s-au adăugat alţi 5.124 de singuratici.
Datorită faptului că se bazează mai mult pe suportul emoţional, femeile se simt mai singure decât bărbaţii, iar faptul că schimbă grupul de prieteni s-a dovedit mult mai dăunător decât faptul că schimbă grupul familial.
Construind grafice care trasează istoria prieteniilor subiecţilor şi strângând informaţii prin intermediul unor interviuri periodice pe tema singurătăţii, oamenii de ştiinţă au reuşit să stabilească o schemă a izolării care se răspândeşte, întărindu-se, pe măsură ce persoanele respective au tot mai puţini prieteni. Într-un anumit sens, au comentat cercetătorii, oamenii singuri îi „infectează“ pe cei din jur, care se deplasează şi ei către marginile reţelei sociale.
„Societatea ar trage beneficii de pe urma rezolvării problemei oamenilor singuri, ajutându-i să-şi reconstruiască reţeaua socială şi să creeze o barieră de protecţie împotriva singurătăţii. De altfel, studii precedente au arătat că singurătatea şi lipsa de contacte sociale au un efect negativ semnificativ asupra stării generale de sănătate a oamenilor în vârstă“, a comentat Richard Suzman, directorul diviziei de Studii Comportamentale şi Sociale din cadrul National Institute on Aging, finanţator al studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS