16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii dansatori riscă să piardă competiţia din lipsa banilor

Copiii dansatori riscă să piardă competiţia din lipsa banilor

Copiii doljeni care s-au calificat la Mondialele ESDU DANCESTAR MASTER 2012, programate în perioada 16 – 20 mai, în Laguna Resort din Croaţia, ar putea să piardă competiţia prin neprezentare. Aceştia nu au bani suficienţi pentru a se deplasa la concurs.

Deşi au vârste cuprinse între cinci şi nouă ani, cei 21 de copii din formaţia Modern Dance de la Palatul Copiilor din Craiova iau în serios dansul. Indiferent că sunt la grădiniţă sau la şcoală, micuţii exersează ore-n şir paşii şi coregrafiile pentru a fi cei mai buni dintre cei buni la concursurile naţionale şi internaţionale la care participă. „Antrenament facem cam o dată pe săptămână, dar, când se apropie competiţiile, festivalurile sau spectacolele, avem şi de două-trei ori pe săptămână. Antrenamentele durează în general două ore, dar se pot prelungi până la trei-patru ore“, a declarat Ana Maria Traşcă, profesorul coordonator al copiilor. Aceştia muncesc chiar şi în vacanţă. În ultima vacanţă, de exemplu, au venit zilnic la antrenament, câte patru-cinci ore pe zi. „E foarte multă muncă şi e destul de obositor, mai ales în timpul semestrelor şcolare pentru că au şi teme de făcut şi uneori ajung acasă, mănâncă, vin la antrenament şi apoi se întorc la teme“, a precizat Ana Maria Traşcă. Şi totuşi, micuţii fac performanţă atât la şcoală (majoritatea au note foarte bune), cât şi la concursu­rile de dans.

Modern Dance, o formaţie de excepţie

De trei ani de când s-a format actuala formaţie Modern Dance de la Palatul Copiilor, micuţii au reuşit să strângă un palmares impresionant de premii. Numai anul trecut au câştigat locul I la Concursurile de dans din Slatina, Bucureşti, Costeşti, Caracal, Craiova, Târgu Jiu. Anul acesta au reuşit însă o performanţă extraordinară – la turneul de calificare pentru Campionatul mondial de dans „ESDU DANCESTAR World Dance Masters 2012“ aceştia au obţinut locul I şi mult dorita calificare la Mondiale. „Concursul de calificare s-a desfășurat la București, la Palatul Național al Copiilor. Au participat 208 echipaje şi 900 de copii. Au fost  mai multe stiluri – dans modern, dans de caracter, balet, street-dance. Formaţia Modern Dance s-a încadrat la MTV Comercial. Avem un colaj de mai multe melodii şi mai multe stiluri de dans. Este un street-dance, doar că nu este acel street-dance pur hip-hop, pentru că ei nu pot să realizeze paşii specifici“, a spus Ana Maria Traşcă.

„Am solicitat bani de la CJ Dolj şi mi s-a spus că nu sunt“

Cu toate că au reuşit să ajungă până aici, micuţii dansatori ar putea să rateze participarea la Mondiale. Asta, deoarece formaţia nu a reuşit încă să strângă banii necesari pentru a se deplasa la concurs. „Cei 21 de copii merg la Campionatul mondial de dans «ESDU DANCESTAR World Dance Masters 2012», ce va avea loc în perioada 16 – 20 mai, în Croaţia, doar dacă reuşim să acoperim măcar transportul, care costă în jur de 2.400 de euro“, a declarat Ana Maria Traşcă. Asta, deoarece costurile de participare sunt destul de mari (320 de euro/persoană cazarea pentru un copil şi părintele însoţitor, pentru că, fiind foarte mici, nu pot să plece singuri, banii de mâncare, taxa de înscriere de aproximativ 20 de euro/copil). „Până acum am solicitat verbal bani de la CJ Dolj şi mi s-a spus că nu sunt. În următoarea perioadă vom solicita însă şi în scris banii atât de la CJ Dolj, cât şi de la Primăria Craiova. Dacă nu reuşim să obţinem măcar banii pentru transport, o să renunţăm pentru că părinţii nu-şi permit. E însă păcat de munca lor, de munca noastră şi de cea a părinţilor“, a mai spus Ana Maria Traşcă. Pentru a strânge bani, la sfârşitul acestei luni, pe 29 aprilie, de Ziua Mondială a Dansului, profesorul coordonator al formaţiei Modern Dance intenţionează să organizeze şi un spectacol cu strângere de fonduri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS