14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru companii au depus oferte pentru a cumpăra Oltchim

Patru companii au depus oferte pentru a cumpăra Oltchim

Patru companii, printre care o societate cu acţionariat deţinut de Gazprom, nemţii de la PCC, acţionari minoritari ai Oltchim, şi o firmă a omului de afaceri Ştefan Vuza, au depus oferte preliminare pentru a cumpăra combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea, a anunţat ieri Ministerul Economiei.
Cei patru investitori sunt SC Pergamont SA Ploieşti (România), PCC SE (Germania), SC AISA Invest SA (România) şi JSC TISE (Rusia).
Potrivit propriului website, TISE este o companie rusească, specializată în identificarea şi dezvoltarea de proiecte energetice şi de infrastructură, atât pe teritoriul Rusiei, cât şi în afara sa. Printre companiile care deţin TISE se numără Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, care aparţin gigantului rus Gazprom.
AISA Invest face parte din Grupul Serviciile Comerciale Române, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza.
Pergamont Ploieşti este o firmă specializată în construcţii şi montaj de utilaje petroliere şi de conducte.
Petro Carbo Chem (PCC) este o companie germană din domeniul petrochimiei şi deţine în prezent 18% din Oltchim. Compania şi-a manifestat încă din 2007 interesul de a cumpăra Oltchim, când premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, a intenţionat să privatizeze combinatul.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost marţi, 17 aprilie, ora 11.00.
„În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic. Urmează ca, pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori, să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic“, se arată într-un comunicat al ministerului.
Privatizarea participaţiei deţinute de stat la Oltchim, adică 54% din acţiuni, face parte din angajamentele guvernului în faţa FMI.
Potrivit ultimelor declaraţii, licitaţia ar urma să aibă loc pe 31 mai 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS