22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasa de Paşte, după buzunarul fiecăruia

Masa de Paşte, după buzunarul fiecăruia

Pentru tradiţionala masă de Paşte, craiovenii vor scoate cel puţin 400-500 de lei din buzunar. Costurile pot fi mai mici sau mai mari, după locul în care facem cumpărăturile şi după cum alegem să pregătim preparatele sau să le luăm gata pregătite din magazin. Mai puţină alergătură, dar costuri mai mari, cam la asta trebuie să ne aşteptăm dacă mergem să cumpărăm preparatele pentru masa de Paşte dintr-un supermarket.
Aici, în galantare, carnea de miel se găseşte la 28,90 lei/kg, iar friptura de miel nu poate lipsi din meniul pascal. Nelipsite de pe masă sunt, de asemenea, drobul şi pasca, primul putând fi achiziționat cu 2,49/100g, iar pasca gata preparată, cu brânză dulce, 12,90 lei kg. Dacă alegem să pregătim drobul acasă, putem lua organele de miel cu 13,00 lei kg, numai că la preparatul final costurile cresc, întrucât mai avem nevoie de ouă, ulei, condimente şi verdeaţă de sezon, ceapă, usturoi, mărar şi leuştean. Acestea sunt în supermarket la 0,80 lei legătura, iar verdeaţa – la 0,79 lei.
Lângă toate aceste preparate trebuie să se regăsească ouăle roşii. Un cofrag de ouă ajunge între 18,99 lei, iar un plic de vopsea costă între 1,59 şi 10 lei, la care se pot adăuga și eventuale abţibilduri, care costă 2,99 lei. Doamnele care au prea puţin timp la dispoziţie pot lua ouă gata vopsite, zece bucăți costând 17,25 lei. Cozonacul cumpărat nu este ca la mama acasă, dar este cea mai simplă metodă de a-l avea pe masa de Paşte, prețul variind între  5,99 și 14,90 lei. S-ar mai adăuga şi o sticlă de vin, cel mai ieftin fiind 11 lei, ca să nu mai vorbim de apă minerală, sucuri şi, după preferinţă, un grătar. Bune ar fi și niște sărmăluţe în zi de sărbătoare, ele putând fi cumpărate din supermarket cu 1,99 lei bucata.
Ca să simplifice şi mai mult lucrurile, craiovencele ocupate până peste cap pot alege platourile festive, cu toate bucatele gata preparate, la preţul de 49,90 lei.

Cost mai mic,
muncă mai multă

Gospodinele care ţin cu tot dinadinsul să pună pe masa de sărbători mâncăruri gătite tradiţional şi după propriul lor gust, nu au decât să şi le prepare singure. Acest lucru implică mai multă muncă, dar și mai multă alergătură prin pieţe şi magazine. Diferenţa ar fi o economie de câteva zeci de lei faţă de costurile produselor cumpărate dintr-un supermarket.
În Piaţa Centrală din Craiova, în hala de carne, carnea de miel se găseşte la 22 lei/kg, iar organele, la 16,50 lei/kg. Verdeaţa pentru drob poate fi luată la un leu două sau trei legături, iar țăranii vând ouăle cu 0,70 lei/bucata. Cozonacul făcut în casă este bun, dar şi scump. Dacă ar fi să calculăm costul tuturor ingredientelor, un cozonac ajunge la 20 de lei bucata, dar gustul lui nu poate fi egalat de unul cumpărat. Adăugăm salata și ridichile care asezonează friptura şi micii, al căror preț depinde de vânzător și de oferte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS