5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe unde poţi cumpăra miei

De unde poţi cumpăra miei

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a autorizat două pieţe şi un abator din judeţ pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor de Paşte. Astfel, cumpărătorii din Gorj au la dispoziţie pieţele din Novaci (Piaţa agroalimentară) şi Târgu Jiu (Litovoi) şi abatorul Ronicrist din Motru. Și Primăria Rovinari a depus o solicitare la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru emiterea unei autorizaţii sanitare, însă în cele din urmă edilii au renunţat, din lipsa comercianţilor. De altfel, peste 90% din mieii din Gorj sunt, de regulă, vânduţi în Piaţa Litovoi din municipiul Târgu Jiu.

15.000 de miei disponibili

Pentru acest an, pe piaţa din Gorj vor exista la vânzare peste 15.000 de miei. Conform conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, numărul de miei vânduţi s-ar putea să fie mult mai mic decât anul trecut, întrucât animalele nu au greutatea necesară pentru a fi sacrificate. „A fost o iarnă foarte grea şi nutreţul uscat nu a ajutat mieii să ia în greutate. Ciobanii nu vor scoate tot la vânzare pentru că sunt prea mici mieii. Dacă era o iarnă mai blândă şi ieşeau mai repede la iarbă, şi greutatea era alta.  Acum avem miei cu o greutate cuprinsă între 10 şi 15 kilograme. Deci sunt mici faţă de anii trecuţi şi ciobanii preferă să îi mai ţină până după Paşte, să îi vândă pe piaţa intracomunitară sau în afara Uniunii Europene“, a precizat Ion Iliuţă.

Numai carne ştampilată

Toate târgurile de sacrificare a mieilor au primit autorizaţie sanitară până în ziua de sâmbătă. Inspectorii sanitar-veterinari au verificat în această perioadă efectivele de ovine şi nu au depistat vreo boală care să pună în pericol sănătatea consumatorilor. Carnea de miel poate fi vândută numai dacă poartă o ştampilă specială, iar animalele sunt sacrificate numai prin metoda asomării: „Noi avem opt medici veterinari şi asistenţi pentru a face verificările de rigoare, să nu ajungă animale bolnave în consum. La sacrificare am dispus ca în târguri să existe spaţii necesare pentru sacrificare, astfel încât populaţia să nu aibă acces acolo. Condiţiile sunt aşa cum sunt în aceste târguri. Dacă ar fi sacrificaţi în abatoare specializate, probabil că preţul cărnii ar ajunge undeva la 30 de lei. Mai facem controale şi la ouă, să fie ştampilate şi să nu fie comercializate ouă vechi. De asemenea, verificăm şi magazinele şi supermarketurile pentru că în această perioadă unii comercianţi mai obişnuiesc să amestece produse expirate cu cele conforme“, a mai spus şeful DSVSA Gorj.

Mieii se vând şi pe internet

Cei care nu au timp să meargă în târguri să îşi cumpere miei pot apela la internet. Mai mulţi crescători de ovine au ales să îşi promoveze marfa cu ajutorul anunţurilor publicate pe internet. Preţul este de 12,5 lei în viu şi între 20-25 de lei mielul sacrificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS