12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGelul de mâini ne îmbată

Gelul de mâini ne îmbată

Gelurile hidro-alcoolice folosite pentru curăţarea mâinilor pot provoca intoxicaţii la copii, potrivit unui nou studiu. Deşi specialiştii amintesc regulat importanţa spălării mâinilor înainte de masă sau după folosirea toaletei, nu putem avea mereu acces la o sursă de apă. În ultimii ani, s-a răspândit folosirea gelurilor hidro-alcoolice care se aplică pe mâini pentru a le curăţa. Totuşi, aceste geluri sunt periculoase, mai ales la copii.
Potrivit unui studiu apărut recent în revista Prescrire, 248 de cazuri de expunere la produse hidro-alcoolice pentru curăţarea mâinilor au provocat simptome precum iritaţii, somnolenţă sau agitaţie şi chiar o stare de ebrietate la copii. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate după ingerarea accidentală a produsului, iar 35 la sută după contactul cu ochii. Potrivit rezultatelor acestei analize, peste 50 la sută dintre persoanele care au suferit aceste simptome erau copii de până la patru ani.
Revista Prescrire relatează cazul unei fetiţe de patru ani care a trebuit internată în spital. Ea a fost adusă la serviciul de urgenţă după ce a ingerat circa 170 de mililitri de soluţie hidro-alcoolică pentru mâini. Fetiţa era hipnotică, însă conştientă. La o oră după ingerare, alcoolemia ajunsese la 2,2 grame pe litru. După o noapte petrecută sub observaţie, simptomele au trecut. Nivelul alcoolemiei la această fetiţă nu este deloc surprinzător, având în vedere că doza de etanol care poate duce la complicaţii este estimată la 1,5 ml/kg din greutatea corporală, respectiv o lingură pentru un copil de 10-12 kg, adică de 1-2 ani. Potrivit Prescrire, efectele neuropsihice ale alcoolului au apărut în 5 cazuri de ebrietate, 4 de agitaţie, 5 de somnolenţă, 1 de confuzie. În alte cazuri, în special în Statele Unite, infoxicaţia a dus chiar la comă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS