13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaszlo Tokes, posibil candidat la preşedinţia Ungariei

Laszlo Tokes, posibil candidat la preşedinţia Ungariei

Numele lui Laszlo Tokes este vehiculat de presa din Budapesta ca posibil succesor al lui Pal Schmitt în funcţia de preşedinte al Ungariei, informează NewsIn. Cotidianul Index scrie că pastorul reformat din România, care a obţinut anul trecut cetăţenie ungară, este unul dintre cei mai loiali susţinători ai premierului Viktor Orban în Transilvania, fără a face, însă, parte din cercul său de apropiaţi.
Aceasta nu este prima funcţie în care Tokes i-ar urma în funcţie lui Schmitt. În 2010, Tokes a devenit de vicepreşedinte al Parlamentului European în locul lui Pal Schmitt, care devenise recent preşedinte al Parlamentului de la Budapesta. Tokes a fost susţinut pentru acest post inclusiv de delegaţia română din PPE, respectiv de UDMR, dar şi de PDL.
Partidul aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, a anunţat ieri că premierul Viktor Orban va nominaliza un nou preşedinte în 16 aprilie, după demisia lui Pal Schmitt. Acesta şi-a anunţat luni demisia, în urma unui scandal de plagiat. "Este datoria mea să pun capăt serviciului meu şi să renunţ la mandatul de preşedinte", a spus el într-un discurs rostit în Parlament, înainde de şedinţa normală a legislativului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS