17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePărinţii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă

Părinţii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă

În plin proces de înscriere la şcoală, începe alergătura şi pentru înscrierea la grădiniţă. Părinţii au la dispoziţie trei săptămâni pentru a alege o grădiniţă. „Perioada de înscriere la grădiniţă a fost stabilită pentru perioada 2-22 aprilie. Recomandarea noastră către părinţi este să insiste în perioada 9-22 aprilie, adică în perioada de vacanţă, atunci când unităţile de învăţământ preşcolar vor avea tot timpul la dispoziţie pentru această activitate“, a declarat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Criteriile generale
de departajare

La sfârşitul acestui an şcolar, în grădiniţele din Dolj vor fi aproximativ 4.000 de locuri libere pentru micuţii care vor să se înscrie pentru prima oară la o formă de educaţie. „Grupele de elevi trebuie formate cu 20-25 de copii. Există situaţii în care, obligaţi fiind de solicitările părinţilor, se poate depăşi, cu aprobarea ISJ, acest număr“, a precizat Alexandru Gîdăr. Acesta a explicat că unul dintre criteriile de departajare este reprezentat de vârstă. Au prioritate copiii care au peste trei ani.
„Începem însă să-i cuprindem de la vârsta cea mai mare la cea mai mică“, a adăugat Gîdăr. În rest, în linii mari, criteriile de departajare a copiilor sunt similare cu cele pentru înscrierea la şcoală. Prioritate au copiii din zonă, cei care locuiesc la o adresă arondată grădiniţei de circumscripţie, precum şi cei ai căror părinţi au serviciul în apropiere de grădiniţă sau ai căror bunici locuiesc în zonă. De asemenea, contează dacă micuţii respectivi au fraţi în grădiniţă. Avantajaţi la înscriere sunt şi copiii orfani de un părinte sau proveniţi din familii monoparentale.

De anul acesta vor fi şi grupe de învăţământ antepreşcolar

În grădiniţele unde vor exista locuri disponibile, vor fi organizate şi grupe de învăţământ antepreşcolar pentru copii de la doi la trei ani. La ele vor preda tot educatori. Acestea reprezintă o alternativă la cele nouă creşe din judeţ, toate în Craiova, unde cele 350 de locuri sunt insuficiente pentru cererea părinţilor.

381 de grădiniţe în Dolj

În prezent, în Dolj sunt 381 de grădiniţe, dintre care 348 cu program normal şi 33 cu program prelungit. Dintre cele 381 de grădiniţe, cele mai multe sunt în mediul rural (287). „Capacitatea totală a grădiniţelor din judeţul Dolj este de 16.850 de locuri, dintre care 36 pentru învăţământul preşcolar special, care este organizat în Şcolile Speciale «Sf. Mina» şi «Sf. Vasile»“, a declarat Alexandru Gîdăr. Dintre cele 61 de grădiniţe din mediul urban, 33 au program prelungit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS