15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEtapa Naţională a Olimpiadei de Geografie, la Craiova

Etapa Naţională a Olimpiadei de Geografie, la Craiova

Odată cu demararea programului „Şcoala altfel“ în unităţile de învăţământ, ieri s-a dat startul etapelor naţionale ale olimpiadelor şcolare. Craiova este gazda Etapei Naţionale a Olimpiadei de Geografie, care se desfăşoară în perioada 1-7 aprilie şi reuneşte cei mai buni elevi din toată ţara.
„La această etapă participă 220 de elevi din 41 de judeţe. Potrivit metodologiei, participă din fiecare judeţ câte cinci elevi – câte unul pentru fiecare an de studiu în care există fază naţională a olimpiadei (clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a). Excepţie face Bucureştiul, de unde vor veni 15 elevi (câte trei pentru fiecare an de studiu)“, a declarat Frusina Deaconu, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a explicat că toţi cei 220 de elevi sunt însoţiţi de 42 de profesori. La aceştia se adaugă 40 de profesori de la Comisia Naţională de Organizare şi Evaluare.

Elevii vor avea un program solicitant

Potrivit programului de desfăşurare a acestei faze, prima probă a concursului (proba scrisă) a avut loc ieri. Astăzi, elevii participă la o aşa-numită aplicaţie practică, în cadrul căreia se deplasează pe teren alături de cadre didactice universitare şi au ocazia să observe probleme specifice legate de cadrul natural şi economic al judeţului Dolj. Pe baza informaţiilor acumulate în această zi, elevii vor susţine mâine proba practică scrisă. Următoarea probă va avea loc abia vineri. La aceasta vor participa însă doar elevii care vor avea rezultate bune la probele anterioare, cu condiţia să aibă cunoştinţe avansate de limba engleză. „Vineri şi sâmbătă vor avea loc proba scrisă baraj şi proba orală baraj pentru calificarea la Olimpiada Internaţională de Geografie ce va avea loc în august, în Germania“, a precizat Frusina Deaconu.

37 de premii şi menţiuni

Anul acesta, la Etapa Naţională a Olimpiadei de Geografie vor fi acordate câte un premiu I, II şi III pentru fiecare an de studiu pentru care există fază naţională, adică în total 15 premii. La acestea se adaugă 22 de menţiuni (10% din numărul participanţilor). Comparativ cu anul trecut, se observă o diminuare semnificativă a numărului de menţiuni acordate. „În 2011, numărul de menţiuni a reprezentat 25% din numărul de participanţi“, a precizat Frusina Deaconu.

Reprezentanţii Doljului
Cei cinci elevi care vor reprezenta Doljul la Etapa Naţională a Olimpiadei de Geografie provin de la Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ (pentru clasa a VIII-a) şi de la Colegiul Naţional (CN) „Fraţii Buzeşti“ (pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a).

Spectacol pentru olimpici
La festivitatea de deschidere a Etapei Naţionale a Olimpiadei de Geografie, elevii şi profesorii participanţi au avut parte de un spectacol artistic oferit de copiii de la Palatul Copiilor. Printre cei care au susţinut recitaluri s-au numărat şi Cristian Sanda şi Oana Radu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS