15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de muncitori la negru, cazaţi ilegal în bibliotecă

Zeci de muncitori la negru, cazaţi ilegal în bibliotecă

O echipă de zilieri ai unei firme din Vâlcea, care efectuează lucrări în comuna gorjeană Fărcăşeşti, au fost cazaţi ilegal în sediul unde până în noiembrie a funcţionat biblioteca. În urma unui control al ITM Gorj, a ieșit la iveală faptul că 42 de persoane munceau la negru.

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au depistat 42 de persoane de etnie romă care munceau la negru la Fărcășești. Vreme de o săptămână, aceștia au fost cazați ilegal în sediul fostei biblioteci comunale. Potrivit edilului Dănuț Bălu (foto), reprezentantul unei firme din Vâlcea a încheiat un contract de închiriere cu Primăria Fărcășești pentru a-și depozita uneltele folosite la lucrările de plantare de pomi pe terenurile afectate de minerit. Reprezentanții firmei au încălcat însă contractul și au cazat muncitorii în sediul bibliotecii. Sâmbătă, în urma unei sesizări, inspectorii de muncă au efectuat un control care a scos la iveală faptul că 42 dintre cele peste 70 de persoane de etnie romă erau angajate le negru de o firmă care efectua plantări pe un teren afectat de haldările miniere. „Am fost sesizați că aici sunt persoane fără forme legale de angajare și am depistat 42 de oameni care munceau la negru. Aceste persoane au fost conduse la poliție pentru identificare, sunt din Vâlcea. Patronul riscă între unu și doi ani de închisoare“, a spus George Romanescu, șeful ITM Gorj.

Cazați fără știrea autorităților locale

Primarul Dănuţ Bălu a declarat că nu a știut nimic de faptul că în sediul fostei biblioteci au fost cazați acei muncitori. „Am înțeles că o echipă de zilieri, pe care o firmă din Vâlcea i-a folosit la lucrări de plantare pe terenurile exploatărilor miniere din Fărcăşeşti, au fost cazaţi ilegal în bibliotecă. Cu primăria, firma din Vâlcea a încheiat un contract de închiriere pentru a-și depozita uneltele de lucru. Din păcate, am înțeles că foarte mulți muncitori erau angajați la negru, au venit de la ITM și i-au dus la poliție. Mizerie nu au făcut, nu au făcut probleme, probabil de aceea nici nu a venit nimeni la primărie să ne spună că muncitorii dorm în sediul bibliotecii“, a spus Dănuț Bălu, primarul comunei Fărcășești. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS