10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe sterilizarea gratuită a maidanezilor

Începe sterilizarea gratuită a maidanezilor

Asociaţia „Pro Animals“ din Târgu Jiu, împreună cu Asociaţia „Romania Animal Rescue“ din SUA încep de astăzi campania de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân din oraş. Acţiunea este derulată sub sloganul „Spay day 2012“ şi are loc până pe 5 aprilie, în adăpostul canin din incinta CET Târgu Jiu, în partea de sud a municipiului. Toţi deţinătorii de câini, precum şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din oraş pot aduce câini pentru a fi sterilizaţi/castraţi gratuit de către medicii veterinari plătiţi de cele două asociaţii de protecţie a animalelor. Nu există nici o restricţie în ceea ce priveşte numărul de câini sau dacă aceştia au sau nu stăpân, scopul campaniei fiind de a stopa înmulţirea patrupedelor, în special a celor care umblă libere pe străzi şi pun uneori în pericol viaţa cetăţenilor.

Gratuit,
în loc de 200 de lei

Cele două asociaţii de protecţie a animalelor au primit până în prezent 80 de cereri din partea celor care vor să sterilizeze câinii gratuit. Este vorba atât de proprietarii de câini, cât şi de asociaţiile de proprietari. În ciuda faptului că pe străzile din Târgu Jiu umblă liberi foarte mulţi câini comunitari, Carmena Şerbănoiu, preşedinta Asociaţiei „Pro Animals“ din Târgu Jiu, a declarat că speră să fie sterilizate măcar 150 de animale, deoarece cetăţenii încă nu doresc să se implice suficient de mult în campanie. Serviciul respectiv este acordat totuşi gratuit, iar târgujienii nu trebuie să achite nici un fel de taxe. În mod normal, taxa de sterilizare variază între 150 şi 200 de lei. „Acum este gratuit şi aşteptăm să vină cât mai multă lume cu animalele, pentru că este o măsură care are rolul de a stopa înmulţirea animalelor şi de a limita numărul acestora de pe străzi. Este spre binele nostru, al tuturor. Măcar să se gândească la faptul că nu achită nici o taxă, iar în mod obişnuit ajunge şi la 200 de lei. Sper ca această facilitate să îi mobilizeze pe oameni şi să nu ne trezim cu alte generaţii de câini pe lângă blocuri“, a declarat Carmena Şerbănoiu.

800 de câini în două adăposturi

În Târgu Jiu există două adăposturi pentru câinii comunitari. Unul aparţine Asociaţiei „Pro Animals“ din Târgu Jiu şi găzduieşte 600 de câini fără stăpân. Toate costurile legate de întreţinere şi sterilizare sunt suportate de Asociaţia „Pro Animals“. De asemenea, al doilea adăpost, amplasat în incinta CET Târgu Jiu, este administrat de societatea Edilitara Public Târgu Jiu, aflată în subordinea consiliului local. Din cauza costurilor ridicate legate de asigurarea hranei şi a utilităţilor, în adăpostul canin al primăriei nu există decât 200 de maidanezi. Pe străzile din Târgu Jiu umblă liberi peste 1.500 de câini comunitari, iar numărul acestora ar putea creşte în lipsa unor măsuri care să limiteze înmulţirea animalelor. SC Edilitara Public a încercat anul trecut să ofere spre adopţie o parte din câinii din adăpost. În cadrul unui târg de adopţii au fost aduse 30 de patrupede, dar mai puţin de jumătate dintre acestea au fost adoptate de cetăţeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS