10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAccidentele, paguba spitalelor

Accidentele, paguba spitalelor

Pentru orice victimă a unei agresiuni sau accident rutier, spitalele trebuie să recupereze de la vinovaţi banii cheltuiţi cu spitalizarea

Persoanele asigurate sau cele care nu cotizează la sistemul asigurărilor de stat, care sunt victime ale unor agresiuni sau accidente de circulaţie, ar trebui să ştie că, în cazul în care îşi retrag plângerea sau se înţeleg cu partea vinovată vor suporta din propriul buzunar cheltuielile de spitalizare. Iar acestea încep de la câteva sute de lei şi pot ajunge la mii sau chiar zeci de mii de lei, în funcţie de numărul de zile de spitalizare, de secţia unde este internat pacientul, de investigaţiile efectuate sau medicamentele administrate.
La art. 313 din Legea nr. 95/14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se precizează că persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale, reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Dacă, iniţial, aceste sume ar fi trebuit recuperate „prin grija caselor de asigurări şi constituie venituri ale fondului“ (OU nr. 150 din 31 octombrie 2002), conform OU nr. 72 din 20 septembrie 2006, care a modificat articolul 313, „furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată“. Cu alte cuvinte, spitalul este cel care trebuie să recupereze banii cheltuiţi cu spitalizarea victimelor, iar pentru asta se constituie parte în procesele intentate agresorilor sau autorilor accidentelor rutiere, lucru care a îngreunat activitatea unităţilor medicale.

Patru jurişti şi mii de procese

La Spitalul de Urgenţă Craiova, unde ajung majoritatea cazurilor de agresiuni sau accidente, lucrează patru jurişti. De când spitalele sunt cele care trebuie să recupereze banii în cauză, în sarcina acestora au intrat peste 4.000 de procese. Numai în acest an există deja pe rol 62 de dosare penale în care Spitalul de Urgență s-a constituit parte civilă în procesul intentat de victimă agresorului sau vinovatului de producerea accidentului rutier (care se alege cu dosar de cercetare întocmit de poliţie). De fapt, din 2007, numărul proceselor în penal la care spitalul s-a constituit parte civilă a fost în continuă creştere: 169 în 2007, 223 în 2008, 346 în 2009, 306 în 2010 şi 383 în 2011.
Există şi situaţii, mult mai multe, în care spitalul s-a îndreptat împotriva părţii vătămate, fie pentru că aceasta nu a identificat agresorul, fie a ajuns la o înţelegere cu el şi şi-a retras plângere. Atunci apar dosarele civile, al căror număr se apropie de 3.000. „Spitalul trebuie să recupereze cumva banii cheltuiţi cu victima şi, pentru că vinovatul nu mai poate fi tras la răspundere, acţiunea se îndreaptă asupra persoanei vătămate. În prezent, există în jur de 3.000 de dosare civile în care spitalul este parte, fie deschise direct împotriva victimei, fie provenite din dosarele penale soluţionate, dar care au lăsat latura civilă nesoluţionată sau instanţa a solicitat expres acest lucru“, susţin juriştii de la Spitalul de Urgență Craiova. 

„Spitalele o să se transforme în case de recuperat bani“

Pentru a-şi face misiunea mai uşoară în faţa instanţei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova victimele sunt puse să dea o declaraţie pe propria răspundere, în prezenţa a doi martori, în care se constituie parte vătămată, identifică agresorul sau autorul accidentului de circulaţie şi ia la cunoştinţă faptul că, „în cazul în care mă împac cu autorul faptei şi acesta nu achită cheltuielile de spitalizare, mă oblig să le achit personal“. „Este o metodă internă, a noastră, pentru a putea demonstra în instanţă că victima s-a declarat de acord cu plata cheltuielilor de spitalizare, în cazul în care renunţă la plângere“, spun juriştii spitalului. Dar şi aşa procedura de recuperare a banilor este greoaie, iar unele procese durează şi câţiva ani. 
„În ritmul acesta, spitalele o să se transforme în case de recuperat bani. Numărul proceselor este în continuă creştere, iar noi cheltuim bani şi pierdem timp cu ele. Plus că sunt situaţii în care banii primiţi de la Casa de Asigurări nu reprezintă costul real al spitalizării, iar în acest fel spitalul este cel care pierde şi, implicit, bolnavii. Este foarte greu ca dintr-un buget limitat să suporţi aceste cheltuieli şi să mai ai bani şi pentru toate necesităţile pacienţilor. Ar trebui o instituţie specializată, creată de stat, care să urmărească în mod expres recuperarea acestor bani, iar spitalul să nu mai fie obligat să facă pe recuperatorul“, este de părere managerul Spitalului de Urgență Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.       
Sumele de bani necesare pentru tratamentul victimelor agresiunilor sau accidentelor de circulaţie sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate spitalelor, urmând ca acestea să recupereze într-un fel sau altul banii, fie de la agresor, fie de la victimă. Banii trebuie să se întoarcă la fondul asigurărilor de sănătate, dar uneori aceştia nu mai ajung, iar pierderile sunt suportate până la urmă de cei care cotizează la sănătate.

Asiguraţii au cel mai mult de pierdut

După ce cazurile sunt soluţionate favorabil în instanţă, apar dosarele de executare silită. Spitalul de Urgență are deschise în jur de 350 de astfel de dosare, iar cheltuielile cu executorul sunt suportate tot de unitatea medicală. „Pentru că sunt puţini cei care plătesc după ce le trimitem notificări, trebuie să apelăm la executori, iar problema este că toate aceste cheltuieli cad în seama spitalului“, mai spun juriştii de la spital. 
În unele cazuri, banii nici nu se mai recuperează, pentru că persoana executată nu are posibilitatea să plătească, iar aici intervine pierderea din care cel mai mult au de suferit asiguraţii. „Sunt şi dosare soluţionate de executor cu proces-verbal de insolvabilitate. În această situaţie nu ai nici o posibilitate legală să recuperezi banii. Sau agresorul pleacă în străinătate şi nu mai ai de unde să-l iei. Atunci banii sunt trecuţi la pierderi, iar cei afectaţi sunt până la urmă asiguraţii, pentru că din fondul asigurărilor de sănătate se cheltuiesc aceşti bani“, susţin juriştii spitalului. Aceştia au oferit şi un exemplu de cheltuială foarte mare pentru victima unui accident rutier care a stat la terapie intensivă în perioada 11 septembrie 2011 – 14 octombrie 2011, 21.709,43 lei, bani care trebuie recuperaţi de spital în instanţă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS