12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdmiterea la facultate depinde de media la bacalaureat

Admiterea la facultate depinde de media la bacalaureat

Începând din acest an, elevii de liceu trebuie să acorde o mai mare importanţă examenului de bacalaureat. Admiterea la facultate se va face doar pe baza acestei medii sau prin examen.

Absolvenţii de liceu care intenţionează să se înscrie la una dintre facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova trebuie să fie foarte atenţi la rezultatele pe care le vor obţine la examenul de maturitate. În şedinţa Consiliului de Administraţie al Universităţii din Craiova din 28 martie 2012 s-a decis ca admiterea pentru anul universitar 2012-2013 să se facă la majoritatea facultăţilor pe baza mediei de la bacalaureat. „Prevederile Ordinului nr. 3.313 din 23 februarie 2012 (privind cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul universitar 2012-2013) au impus modificarea condiţiilor de admitere pentru facultăţile care luau în considerare  mediile din timpul anilor de studii de liceu la calculul mediei de admitere. Pentru aceste facultăţi va fi  luată  în considerare media de la examenul de bacalaureat“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Facultăţile unde media la bac reprezintă 100% din media de admitere

Admiterea va depinde 100% de media de la bacalaureat la Facultatea de Agricultură şi Horticultură, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Ştiinţe Sociale.

Facultatea de Ştiinţe exacte solicită media la bac şi performanţe olimpice

La acestea se adaugă o serie de facultăţi în cadrul cărora unele departamente au în vedere integral sau parţial media de la bacalaureat, precum şi notele obţinute la unele materii de la examenul de bacalaureat. În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte, singurele domenii pentru care admiterea se face în funcţie de media de bacalaureat sunt Chimie şi Matematică şi Informatică. La Departamentul de Fizică, punctajul de admitere este calculat ca sumă între media ponderată a examenului de bacalaureat și punctajul performanțelor olimpice.

Condiţii de admitere
la Facultatea de Litere

La Facultatea de Litere, cei care optează pentru domeniile limbă și literatură, limbi moderne aplicate și ştiințe ale comunicării trebuie să se concentreze pe rezultatul obţinut la examenul de bacalaureat. Candidaţii care vor să dea la Teatru vor fi însă nevoiţi să treacă prin emoţiile unui examen. Prima probă, care este şi eliminatorie, constă în testarea aptitudinilor vocale, ritmice și de interpretare ale candidatului (prezentarea unor versuri și a unei povești din repertoriul candidatului, la alegerea comisiei). Cea de-a doua etapă constă într-un atelier de improvizaţie şi un monolog. La Muzică, admiterea constă într-o probă interpretativă eliminatorie şi una de solfegiu.

Unii candidaţi vor participa
la un interviu

La Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cei care vor să opteze pentru Departamentul de Istorie și Relații internaționale trebuie să se concentreze pe examenul de bacalaureat. Şi cei care vor la Teologie au nevoie de media examenului de bacalureat. Trebuie însă să participe la proba eliminatorie (admis/respins) ce constă într-un interviu în cadrul căruia se vor verifica aptitudinile vocaționale și noțiunile generale de Catehism ortodox. La Departamentul de Științe ale Educației, media de admitere constă în 50% nota rezultată în urma evaluării printr-un interviu şi 50% media la bacalaureat. Viitorii studenţi trebuie să fie pregătiţi să treacă o probă de comunicare (dicție, lectură la prima vedere) şi o probă de creativitate (povestirea unei experiențe de viață sau imaginarea unei situații din viața școlii; aprecierea pe baza unor criterii cum ar fi nota personală, originalitatea, valențele artistice etc.).

Teste fizice pentru candidaţii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Absolvenţii de liceu care vor să urmeze o carieră în domeniul educaţie fizică şi sport trebuie să se pregătească pentru un test de atletism (nota obţinută reprezintă 30% din nota de admitere), un test de gimnastică (30% din nota de admitere), un test de ramură sportivă la alegere – volei, baschet, handbal, fotbal, sporturi de luptă, tenis de masă, scrimă (30% din nota de admitere). Media examenului de bacalaureat reprezintă 10%.

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative organizează examen
de admitere

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative este singura facultate la care se organizează examen de admitere. Proba scrisă constă într-un test grilă la limba română. Se vor utiliza manualele de limba română pentru clasele V-VIII și cele de limba și literatura română pentru clasele IX-XII (probleme legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice și de punctuație, precum și cele de fonetică, lexic, semantică și morfosintaxă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS