13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânătorii de PET-uri atacă!

Vânătorii de PET-uri atacă!

Cod roşu de curăţenie în Craiova. Adică alertă, semn că Salubritatea, RAADPFL-ul şi cetăţenii trebuie să se debaraseze de gunoaiele care sufocă oraşul. Cartierele periferice şi străduţele lăturalnice nu sunt incluse în planul de intervenție al Salubrității. Pe cetăţeanul de rând care ajunge în centrul oraşului doar o dată pe lună îl doare că atunci când pleacă de acasă merge prin praful de câțiva centimetri aşezat pe trotuar şi carosabil sau calcă în mizeriile câinilor.
Dar prin curăţenie generală nu trebuie înţeles doar măturat în faţa sediului primăriei şi spălat pe strada Unirii.
Cetăţenii se plâng că, în spatele blocurilor de pe marile bulevarde, gunoaiele şi praful sunt ca o pecingine. Aici este şi „meritul“ multora dintre craiovenii care nu au, cu siguranţă, noţiunea de coş de gunoi şi, poate mai grav, pe cea de bun-simţ.
Oamenii spun că, la doi-trei metri de colţul blocului în care locuiesc, se întind adevărate focare de infecţie, gunoaie depozitate pe domeniul public. Situaţia este înrăutăţită de persoanele care scormonesc zilnic prin tomberoane, de câini şi de romii care adună PET-uri.

Puncte de colectare sub balcon

În privinţa căutătorilor de PET-uri, în Craiova sunt locuri în care aceştia şi-au stabilit „tabăra“. Ei îşi fac zilnic rondul pe la containerele dintr-un cartier în căutare de sticle de plastic, după care le transportă cu spatele sau cu căruţa într-un loc situat în apropierea vreunei platforme de gunoi. Aici le sortează şi le înghesuie în saci imenşi, pentru ca mai apoi să le ducă să le vândă. O colectare selectivă, cum s-ar spune, dar nu prea plăcută atunci când se face chiar sub balconul tău. Astfel de „puncte de colectare“ se găsesc în Rovine, în spatele blocurilor A28 şi A29, chiar la uşa unui cabinet stomatologic, altul e în Valea Roşie, lângă atelierele fostului UCECOM, şi al treilea în cartierul Craioviţa Nouă, chiar lângă biserica aflată în construcţie. Cu siguranţă, acestea nu sunt singurele din oraş.

„Pleacă, că e locu’ nostru“

În cartierul Rovine, lângă blocurile A28 şi A29, se află un astfel de punct de colectare. În imediata apropiere a platformei de gunoi, între punctul termic, un cabinet de stomatologie şi parcare, sunt adunate mii de PET-uri, printre care mişună câţiva puradei şi câini. Cei mici au rolul să asigure paza „mărfii“, cât timp cei mari caută prin tomberoanele din zonă. „Da, ce vrei? Pleacă, că e locu’ nostru, că pun câinele pe tine!“, strigă unul dintre copiii aflați lângă PET-uri.
În zadar se omoară femeile de serviciu de la cele două asociaţii de proprietari să măture şi să spele în jurul platformei. Este o luptă pierdută. „Aşa este mereu, vin şi adună aici tot felul de gunoaie. Nu ia nimeni nici o măsură. Adună sticlele şi le depozitează în turnul ăla de la punctul termic. Nu avem ce să le facem. Oamenii nu se bagă, că după aia se trezesc cu geamurile sparte“, explică una dintre femeile de serviciu.
Locatarii se plâng atât de prezența grămezilor de PET-uri, cât și de faptul că, spun ei, poliția în general nu le ia în seamă reclamațiile și nu-i alungă pe romii care adună „munți“ de sticle de plastic între blocuri, iar Salubritatea nu mai intervine în astfel de situații.  „În spatele blocurilor A28 şi A29 din Rovine, pe str. Dezrobirii, s-a format un adevărat focar de infecţie… sunt tone de gunoaie depozitate pe domeniul public. Mai este şi un grup de cetăţeni de etnie romă care colectează şi depozitează PET-uri în spaţiul verde (era spaţiu verde, acum este groapă de gunoi).
Vă rog să nu mă îndrumaţi spre Poliţia Locală sau Salubritate, pentru că ei sunt conştienţi de situaţie şi nu îi interesează“, ne-a scris un locatar din Rovine.

Un fenomen greu de stârpit

Deși lucrătorii de la Salubritate trebuie să muncească din greu ca să strângă mizeria împrăștiată de cei care scormonesc în tomberoane, șefii lor spun că încă nu au găsit o soluție pentru această problemă.
„Salubritatea este o societate care nu are atribuţiuni coercitive împotriva unor astfel de persoane. Şi pe noi ne deranjează, pentru că fac foarte mare mizerie în jurul platformelor de gunoi. Cred că o rezolvare se poate găsi atunci când aceste containere vor fi schimbate cu unele îngropate, în care se pune gunoiul menajer şi atât“, a declarat Flavius Sirop, directorul SC Salubritate Craiova SRL.
Cât despre poliție, degeaba le dă amenzi. Când sunt sancționați contravențional, romii dispar cu tot cu căruțe și puradei o vreme, apoi se întorc și-și reiau îndeletnicirile.
„Poliţia Locală ia permanent măsuri împotriva acestor indivizi. Există foarte multe amenzi pentru care, dacă nu le plătesc, sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. În general, când îi amendăm, dispar din locul respectiv pentru câteva săptămâni, după care reapar. De asemenea, îi amendăm dacă îi prindem cu căruţele în oraş. Este un fenomen greu de stârpit“, a explicat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS