21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilă albă pentru fumat

Bilă albă pentru fumat

Un studiu recent efectuat în Statele Unite ale Americii a găsit o „bilă albă“ pentru fumat. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Centrul Oncologic Moffitt din Tampa, statul Florida, acest viciu poate restabili autocontrolul în situaţii de stres, prin faptul că are capacitatea de a induce fumătorului o stare de spirit pozitivă. Partea neagră a acestei situaţii este faptul că această nouă concluzie ar putea convinge persoanele care au probleme în domeniul controlului propriilor emoţii să se apuce de fumat. Concluzia privind efectul pozitiv al fumatului asupra autocontrolului a fost formulată în urma unui experiment în cadrul căruia 132 de fumători dependenţi de nicotină au fost puşi să urmărească un filmuleţ video încărcat de tensiune, realizat pe tema deteriorării mediului înconjurător. Subiecţii au fost apoi împărţiţi în două grupuri – cei din primul au fost instruiţi să îşi exprime în mod natural reacţiile emoţionale (fără exercitare de autocontrol), iar cei din cel de-al doilea grup au fost rugaţi să îşi reţină reacţiile (exploatarea la maximum a autocontrolului). Jumătate dintre participanţii din fiecare grup au fost lăsaţi apoi să fumeze o ţigară, după care toţi subiecţii au fost rugaţi să îndeplinească o sarcină frustrantă, care implica un nivel mare de autocontrol.

Teorii confirmate

„Obiectivul studiului a fost să aflăm dacă fumatul afectează resursele de autocontrol ale oamenilor. Am presupus că, în momentul în care nu vor fi lăsaţi să fumeze, subiecţii care şi-au epuizat autocontrolul vor avea rezultate mai slabe la sarcina pe care le-am dat-o, comparativ cu cei care nu au folosit autocontrolul. De asemenea, am presupus că nu se va înregistra această diferenţă în cazul celor care vor fi fumat, pentru că ţigara va reface autocontrolul“, a explicat coordonatorul studiului, profesorul Bryan W. Heckman. Rezultatele experimentului au confirmat aceste ipoteze. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că autocontrolul este o resursă limitată, care funcţionează ca un muşchi – folosirea în timpul unei acţiuni are efectul pe termen scurt de epuizare a resursei. În cazul fumătorilor, autocontrolul este rapid restabilit după ce aceştia trag de câteva ori din ţigară. Pentru că dorinţa de a recăpăta autocontrolul prin fumat ar putea spori dependenţa de tutun, studiul a sugerat că fumătorii care vor să renunţe la viciu ar putea fi ajutaţi de învăţarea unor alte strategii de refacere a autocontrolului, fapt ce i-ar putea ajuta să se lase de fumat.
Autorii studiului au concluzionat că tratamentele care ajută la renunţarea la ţigări ar putea avea de câştigat în urma unor cercetări mai amănunţite menite să identifice felul în care fumatul ajută la restabilirea autocontrolului, precum şi din elaborarea unor strategii alternative care să ajute oamenii să se autocontroleze în condiţii de stres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS