Acasă Actualitate Facturi la căldură de-ți stă inima-n loc

Facturi la căldură de-ți stă inima-n loc

Craiovenii care locuiesc la bloc au primit facturi la căldură pe luna februarie cu 35% mai mari decât în ianuarie

Că luna februarie a fost cea mai friguroasă din această iarnă o confirmă şi facturile la căldură, care au început să vină la asociaţii din 15 martie. Valoarea acestora a înregistrat o creştere faţă de luna ianuarie, ca să nu mai vorbim de perioada similară din anul trecut, proprietarii ajungând să plătească pentru căldură facturi de 900 şi 1.000 de lei pentru un apartament cu două camere. În medie, în Craiova, facturile la căldură au înregistrat creşteri de 30% şi 35% în luna februarie, comparativ cu ianuarie. „Dacă în ianuarie 2012 am avut o factură pe asociaţie numai la căldură de 59.540 de lei, în februarie, am ajuns la 78.750 de lei, în condiţiile în care în asociaţie avem 12 blocuri P+8. Precizez însă că avem câteva blocuri arondate la un alt PT care au înregistrat o creştere de doar 25% la factura de căldură. Defalcat nu pot da valori, fiindcă acum lucrăm la facturi“, a precizat administratorul Asociaţiei 22 Calea Bucureşti, Mihail Buţescu.
În cazul altor asociaţii, facturile la căldură sunt cu 30% mai mari în februarie comparativ cu cele din ianuarie. „Era normal să înregistreze o creştere, pentru că luna februarie a fost cea mai friguroasă şi implicit consumul a fost ridicat. Dacă în ianuarie am avut pe asociaţie o factură totală apropiată de 90.000 de lei, în luna februarie am depăşit 100.000 de lei. Urmează să repartizăm consumul şi costurile pe apartamente“, a declarat Mihai Marcu, preşedintele Asociaţiei 2A din cartierul 1 Mai.
Şi exemplele pot continua: Asociaţia nr. 7 din 1 Mai a avut în luna ianuarie o factură totală de 92.670 de lei, iar în februarie o factură de 102.930 de lei. Asociaţia SO2 Calea Severinului a înregistrat o creştere mică la factura din februarie comparativ cu ianuarie, respectiv de la 35.841 la 35.858 de lei, iar Asociaţia 21 Gorunului, de la o factură totală în valoare de 79.780 de lei a ajuns în februarie la o factură de 85.307 lei.

Pauşalul, mai scump

Craiovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului plătesc cele mai mari facturi la căldură. Proprietarii care nu şi-au contorizat consumul de căldură nu au avut nici o posibilitate de restricţionare. La fel de costisitoare rămâne pentru craioveni şi căldura pe părţile comune, chiar dacă au repartitoare de costuri și le-au ţinut închise. Avem exemplu un apartament cu două camere, unde, deşi proprietarul a ţinut repartitoarele închise, plăteşte pentru căldura comună 248 de lei, el având repartizate 0,16741 gigacalorii pe părţile comune şi 0,81663 gigacalorii pe coloanele de distribuţie. Un consum foarte mare, dar logic dacă este să ne luăm după Ordinul nr. 383.
„Avem în asociaţie apartamente care au plătit o factură la întreţinere de 970 de lei, din care numai căldura este de 690 de lei. Este de înţeles că proprietarul care a plătit 780 de lei numai căldura în luna ianuarie achită în februarie 850 de lei. Cel mai mult plătesc proprietarii rămaşi pe sistemul pauşal, care au facturi de 900 şi 1.000 de lei la căldură. În schimb, cei cu repartitoare au cu 100 şi chiar 200 mai puţin. Dacă ar fi să vorbim de procente, creşterea este în februarie cam de 25% şi chiar 35% raportat la luna ianuarie“, a precizat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.

Căldură restricţionată

Date fiind temperaturile ridicate din ultima vreme, Regia Autonomă de Termoficare Craiova este nevoită să reducă furnizarea căldurii. „Furnizăm căldură numai noaptea. Dimineaţa, sistemul este oprit şi livrarea se reia seara, în funcţie de temperatura exterioară. Dar acest lucru îl pot face şi administratorii, din subsolul blocurilor. Nu vom opri căldura în Craiova decât când vom avea trei zile (nopţi – n.r.) consecutiv cu +10 grade Celsius“, a declarat Nicolae Degeratu, directorul tehnic al Termoficării.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version