10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul propune Parlamentului simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Guvernul propune Parlamentului simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Guvernul propune Parlamentului simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii deputaţilor şi senatorilor, în faţa acţiunilor penale, prin Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015, adoptată azi de Executiv, informează NewsIn. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, SNA 2012-2015 propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului, în sensul de se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore. Implementarea acestei măsuri este o recomandare a Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie, aplicat României, menţionează Ministerul Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că Strategia va fi înaintată, prin intermediul coaliţiei de guvernare, Parlamentului, cu propunerea ca Legislativul să adopte o declaraţie prin care să-şi asume obiectivele documentului guvernamental. 
Printre aceste obiective se numără şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare, a menţionat Predoiu, dar, susţine el, soluţiile rămân să fie identificate şi adoptate de Legislativ. 
"Este un astfel de obiectiv simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. Sunt convins că subsecvent acestei declaraţii pe care o preconizăm Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii", a spus ministrul. 
El a arătat că simplificarea se referă şi la accelerarea procedurilor de analiză şi soluţionare a cererilor formulate de organele judiciare în cazuri în care sunt implicaţi senatori sau deputaţi. 
"Simplificarea presupune şi o accelerare, dar cred că acest lucru poate fi stabilit doar de Parlament. Noi, ca minister, nu putem decât să sprijinim tehnic un astfel de proces. Nu aş dori să antamez soluţiile care rămân în puterea suverană a Parlamentului", a explicat Cătălin Predoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS