Caravana Gaudeamus deschide drumul cărţilorTârgul de carte Gaudeamus ia startul astăzi, anunţând una dintre cele mai importante manifestări culturale din această perioadă, după cum a afirmat preşedintele de onoare al târgului, Emil Boroghină

Evenimentul va avea deschiderea oficială la ora 12.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, acolo unde 60 de expozanţi îşi vor prezenta oferta de carte până pe 4 martie. Aflându-se la a XI-a ediţie în Bănie, Caravana Gaudeamus reprezintă „al unsprezecelea demers de a duce cartea către cititori“, aşa cum a mărturisit directorul Radio Oltenia Craiova, Mircea Pospai, în conferinţa de presă ce a prevestit evenimentul. Acesta a mai completat că „sunt două elemente care pun probleme în această perioadă: unul este cel generat de criză şi unul de faptul că, s-ar putea, cartea pe suport de hârtie să fie în declin în favoarea cărţii pe suport electronic“.

Totuşi, târgul rezistă. Directorul său executiv, Vlad Epstein, a spus că trebuie să existe o complementaritate şi un echilibru între cărţile obişnuite şi produsele multimedia din târg. Şi nu doar atât. În cadrul Caravanei Gaudeamus vor avea loc 30 de evenimente constând în lansări de carte, dezbateri sau întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură.

Noutăţile târgului de anul acesta le reprezintă expoziţia de fotografie „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului“, a lui Jean Marc Godes, dar şi proiectul Programului LECTURA, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României“. Prin acesta, organizatorii îşi propun să acorde vizibilitate şi să promoveze tinerii români medaliaţi la concursurile internaţionale.

Un alt eveniment este etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu“, care se va desfăşura vineri, 2 martie, începând cu ora 14.00. Totodată, campania „Cărţile se întorc acasă“, lansată din 2010, continuă să existe în cadrul târgului. Derulată în parteneriat cu Fundaţia „Noi Citim“, ea vizează strângerea de cărţi de la vizitatorii evenimentului şi direcţionarea lor către bibliotecile rurale din Oltenia.


Caravana „uneia dintre cele mai importante manifestări culturale din această perioadă“, aşa cum a numit-o preşedintele de onoare al târgului, Emil Boroghină, va pleca din Craiova duminică. Dar, înainte de aceasta, vor fi decernate premiile Târgului Gaudeamus, eveniment care va avea loc la ora 12.00, în foaierul Naţionalului craiovean.

Doritorii şi curioşii pot vizita târgul între orele 10.00 şi 18.00 de miercuri şi până sâmbătă, urmând ca duminică el să fie deschis în intervalul 10.00-14.00. Intrarea este liberă.

Lansări de carte şi revistă

Editura Scrisul Românesc lansează astăzi, în cadrul Târgului Gaudeamus, volumele „Marin Sorescu în Documente şi Scrisori inedite“, ediţie îngrijită de George Sorescu, şi „Viitorul cărţii“ – antologie de Florea Firan. Redactorul-şef al Revistei Scrisul Românesc, Florea Firan, a mărturisit că manifestarea va avea loc de la ora 14.30 în foaierul de la etaj, iar despre volumele lansate vor vorbi Ovidiu Ghidirmic, George Sorescu, Mircea Pospai, Emil Boroghină, Gabriela Rusu Păsărin şi Florea Firan. Mai mult decât atât, în continuarea acestor evenimente, redactorul-şef a spus că va lansa şi numărul lunii februarie al Revistei Scrisul Românesc. Acesta „se referă la trei mari personalităţi legate într-un fel de luna februarie“, şi anume la Brâncuşi, Marin Sorescu şi Ion Luca Caragiale. Editorialul revistei, semnat de Florea Firan, poartă chiar numele „Caragiale – 160 de ani“.Comenteaza acum

Alte stiri

2 martie 2019

(Video): Târgul de nunți oferă o experiență unică în Bănie

Cel mai mare târg de nunți din Oltenia și-a deschis, vineri, porțile la Centrul Multifuncțional din Craiova.“Wedding Fever”, cea mai mare și creativă expoziție dedicată nunților, a revenit cu forțe proaspete în inima oltenilor, pentru a sprijini ...
1 martie 2019

(Video): Târgul de nunți oferă o experiență unică în Bănie

Cel mai mare târg de nunți din Oltenia și-a deschis, vineri, porțile la Centrul Multifuncțional din Craiova.“Wedding Fever”, cea mai mare și creativă expoziție dedicată nunților, a revenit cu forțe proaspete în inima oltenilor, pentru a sprijini ...

Sumarul ediției de miercuri, 29 februarie 2012

Actualitate

» Fotbal – România a remizat cu Uruguay, scor 1-1, într-un meci amical
» Fotbal – amical: Nationala Under 20 a României fost învinsă de Cehia
» Trasee modificate
» Caravana Gaudeamus deschide drumul cărţilor
» Animalele craiovenilor, îngrijite de o englezoaică
» Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare
» Băsescu pleacă la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală
» Gorj: Poştaşul din “Cazul Horcea”, concediat
» Gorj: Aproximativ 500 de preşcolari au fost evaluaţi psihologic
» Craiova: Ceaikovski şi Şostakovici în vinerea simfonică
» Anastase: Indemnizaţiile de şedinţă ale parlamentarilor opoziţiei vor fi tăiate
» Handbal (f) – Marija Jovanovic: Mă aştept la un meci foarte dificil cu Krim Ljubljana
» Box – Derek Chisora, suspendat pe termen nelimitat de WBC în urma bătăii cu David Haye
» Vâlcea: Doi călugări au fost găsiţi morţi la o mănăstire
» Peste 20 de nave, blocate pe Dunăre din cauza gheţii
» O alpinistă româncă de 24 de ani a murit în Marele Canion

Local

» Omorul, imprescriptibil
» Sunt şi nu sunt medicamente
» Ajutoare pentru nordul judeţului
» Se întrerupe apa
» Ambulanţe SMURD pentru Scorniceşti şi Stoeneşti
» 17 – reţinuţi, patru – în libertate
» Cazul „Gheorghe Tudor“, la CEDO
» Nataşa Raab-Guţul: Sunt mândră că sunt actriţa Naţionalului din Craiova!
» Valer Dellakeza, premiul UNITER pentru întreaga activitate
» Cu mâna întinsă
» Vinde mărțișoare hand-made pentru a-și ajuta nepotul bolnav
» Dreptul de la „Spiru Haret“, formator de resurse umane

Gorj

» Staţie de sterilizare de aceeași vârstă cu spitalul
» Au venit banii pentru laptele praf
» Absenteismul este un fenomen al şcolii româneşti

Sport

» Aluminiştii nu se tem de FC Olt
» Returul Ligii a IV-a Gorj, amânat
» Găzarii, test cu Caransebeş
» Pandurii, ultima în amicale
» Ioana Doagă, colecţionară de medalii
» Judoka din Bănie, pe podium la Arad
» Nikolic: Putem bate Sibiul
» Tricolorii vor să iasă din anonimat

Bani & Afaceri

» Apartamentele din Craiova – mai ieftine cu 40%

Sanatate

» Bolnavii de cancer, fără medicamente

Magazin

» Kathy Ireland, cel mai bogat supermodel
» HOROSCOP
» Lucy Liu, primul doctor Watson femeie
» Adam Sandler, record de nominalizări la Zmeura de Aur
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Mâncatul excesiv dăunează
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top