Şi copiii din Oltenia au dreptul la chirurgia modernă

Autori


În Craiova a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie pentru copii, care să fie folosit în cazurile din toată Oltenia

  

Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, Acces Oltenia şi TVS Craiova, a demarat campania „Împreună pentru copiii noştri“, cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică la Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bănie. Deşi o astfel de intervenţie este utilizată în medicină de zeci de ani, iar la adulţi este folosită de ceva timp şi la Craiova, în cazul copiilor, Oltenia nu beneficiază de aparatura şi instrumentarul necesare laparoscopiei. „Ceea ce facem noi acum este chirurgie clasică, practicată de zeci de ani, dar laparoscopia a devenit deja o stare de normalitate peste tot în lume. Acesta ar trebui să fie standardul în momentul actual. Chirurgia laparoscopică trebuie să preia cât mai multe din intervenţiile chirurgicale clasice, dar în prezent ea nu există la Craiova, când vine vorba de copii. De aceea se doreşte introducerea unei astfel de intervenţii moderne şi la copii, iar pentru asta s-a declanşat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de ultimă generaţie“, a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi unul dintre cei care s-au implicat în această campanie. „Chirurgia laparoscopică deschide noi posibilităţi pentru îngrijirea copiilor din toată regiunea Olteniei, nu doar din Craiova, pentru că aparatul va fi montat la Spitalul de Urgenţă, care deserveşte cinci judeţe şi poate prelua toate cazurile chirurgicale importante. El poate fi folosit chiar şi la nou-născuţi“, a adăugat medicul Alin Stoica.

Suma necesară pentru un astfel de aparat depăşeşte cu puţin 50.000 de euro, însă beneficiile sunt mult mai mari. „Având un nivel tehnic foarte ridicat, aparatul are o uzură morală de cel puţin 10-15 ani. Este o investiţie pe termen lung, care nu poate aduce decât beneficii spitalului şi copiilor“, a mai spus Stoica.

Ce înseamnă chirurgia laparoscopică

Dr. Alin Stoica a ţinut să explice, pe înţelesul tuturor, cum se face o intervenţie laparoscopică. „În popor se spune că te operezi cu laserul, în ideea că nu se mai fac acele incizii foarte mari, de 10-12-15 centimetri, prin care se intervine în abdomen. Laparoscopia presupune, de obicei, introducerea în abdomen a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia prin trei incizii foarte mici, de câţiva milimetri. Vizualizarea intervenţiei nu se face în mod direct, ci se foloseşte un sistem optic de înaltă performanţă. Acesta constă într-o cameră video introdusă în abdomenul pacientului, care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. Unele vase de sânge sunt mici, abia se văd cu ochiul liber, iar un astfel de monitor ne uşurează foarte mult munca“, a spus doctorul Stoica. Acesta consideră că „numai felul cum arată o sală de operaţie pentru chirurgia laparoscopică ar conferi oricui o stare de siguranţă“.


Care sunt avantajele intervenţiei

În comparaţie cu chirurgia clasică, intervenţia laparoscopică are foarte multe avantaje. Unele dintre acestea au fost enumerate şi de dr. Alin Stoica: hemoragie intraoperatorie foarte redusă, „adică pierderea de sânge este minimă, deci scade necesarul de transfuzii“, risc de infecţii foarte mic, „pentru că nu mai tai pacientul şi microbii nu mai au pe unde să intre în organism“, mai puţină durere după operaţie, reluarea rapidă a alimentaţiei, „pentru că operaţiile sunt făcute ermetic“, mobilizare şi reinserţie socială rapidă, „adică bolnavul nu mai stă la pat, poate fi externat a doua zi, deci şi cheltuielile de spitalizare sunt mult mai mici“. „Cel mai apreciat avantaj de către pacient este însă aspectul estetic, pentru faptul că nu mai rămâne cu cicatrici. Adulţii se mai obişnuiesc cu ideea, dar la copii e mai greu, o cicatrice urâtă ar putea avea şi implicaţii psihice pentru unii dintre ei“, a adăugat medicul Stoica.

Bal caritabil pentru copii

Campania „Împreună pentru copiii noştri“ va culmina cu un bal caritabil ce va avea loc pe 23 martie. În cadrul acestui eveniment se va organiza şi o licitaţie de obiecte de artă, în scopul completării fondurilor necesare achiziţionării echipamentului de chirurgie laparoscopică.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 28 februarie 2012

Actualitate

» Emisie specială Nașul.Tv
» Şi copiii din Oltenia au dreptul la chirurgia modernă
» România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE
» CSM a emis aviz de percheziţie şi reţinere pentru o judecătoare de la ÎCCJ
» Cazul de la Strehaia se va judeca la Craiova
» Judeţele Dolj şi Mehedinţi vor primi motorină ca ajutor umanitar de la Guvern
» Alpinism – Crina “Coco” Popescu a primit certificarea World Records Academy
» Valer Dellakeza, recompensat cu premiul UNITER pentru întreaga activitate
» Se întrerupe apa în municipiul Târgu Jiu

Local

» Nominalizarea lui Meleşcanu ca director al SIE provoacă valuri
» Dinel Staicu – cod roşu în justiţie
» Reabilitarea a două cartiere din Slatina a luat sfârşit
» Primăria repară poduri
» Cupa Mărţişorului la fotbal în sală
» Vin banii pentru handbal
» 60.000 de lei pentru zilele oraşului Târgu Jiu
» S-a autodenunţat
» Şcoala altfel, cu prezenţă obligatorie
» Dunărea, ameninţată de poduri de gheaţă
» Bălţi veneţiene pe străzile Craiovei
» Oameni de afaceri reţinuţi în urma descinderilor mascaților
» Copil călcat în picioare de un jandarm
» Craiovenii trec pe boiler

Dolj

» Servicii mai eficiente la AJOFM

Gorj

» Ziua Porţilor deschise la ISU
» Angajat al ISU, vinovat de producerea unui accident
» Ciurel de la PSD, fără permis
» Proprietarii solariilor distruse de zăpadă aşteaptă ajutor de la guvern

Sport

» Bănel n-a mai strălucit
» Doar Mutu a jucat în etapa a 25-a din Serie A
» „O victorie cu Uruguay ar fi un succes răsunător“
» Cernat a dat gol cu Ankaragucu
» Munca aduce convocările
» Poftă de gol pentru handbaliştii de la CSU
» Voina, nemulțumit de jucătoarele sale
» Nikolic nu mai are încredere în Faur
» Pasă neagră la Energia
» Craiovenii, naşii dinamoviştilor

Bani & Afaceri

» Evazionist versus inspector fiscal

Magazin

» HOROSCOP
» Celine Dion şi-a anulat o serie de concerte
» Oscarurile, marcate de premiere
» Ioana Maria Moldovan, vacanţă în locuri exotice
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Roboţi… umani
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Langereis şi Junior, noile grupe sanguine
» Tehnologie în slujba sănătăţii

Top